Altın fiyatlarında son durum!..

Yatırımcılar altın fiyatlarındaki hareketli seyri merakla takip etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden altın, dün primli bir seyir izledi.

Altın yatırımcıları Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen savaşın etkileri ve ABD’de açıklanan ekonomik gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. ABD’nin Rusya’ya yönelik enerji yaptırımlarının ardından sert yükselen altın fiyatları, geçtiğimiz hafta Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen müzakereler ve Rusya’nın işgal girişiminin durma noktasına gelmesinin etkisiyle birlikte yüzde 3’ün üzerinde gerilemişti.

FED’DEN PARASAL SIKILAŞMAS MESAJI

Geçtiğimiz hafta politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25-0.50 aralığına çeken ABD Merkez Bankası (Fed) 3 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmişti. Fed Başkanı Jerome Powell, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında piyasalara kritik mesajlar verdi.

Powell, mayıs ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda enflasyonla mücadele edebilmek adına agresif bir faiz artışına gidebileceğini söyledi. Powell, eğer ihtiyaç duyulması halinde 50 baz puanlık bir faiz artışı yapılabileceğini kaydetti.

ABD’DE REKOR ENFLASYON FED’İ ZORLUYOR

ABD’de enflasyon şubat ayında yıllık bazda yüzde 7.9 oranında artarak 40 yılın rekor seviyesini yinelemişti. Rusya ile Ukrayna savaşı emtia ve enerji fiyatlarının ralli yapmasına neden olurken, bu durum başta ABD olmak üzere küresel çapta enflasyonist eğilimin tırmanmasına yol açtı. Fed fiyatlar genel düzeyindeki artışı dizginleyebilmek için parasal sıkılaşma adımlarını hızlandırdı.

ONS ALTIN SAKİN SEYİRDE

Dün yüzde 0.73 oranında prim yapan ons altın bugüne 1935 dolar seviyesinden başladı. Ons altın şu dakikalarda sakin bir seyir izleyerek açılış seviyesinden işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1929 dolar, en yüksek ise 1938 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN NE KADAR OLDU?

Yurt içinde ise gram altın fiyatı, ons altındaki hareketlere paralel bir seyir izliyor. Geçtiğimiz gün yüzde 1’e yakın primlenerek 925 liraya kadar yükselen gram altın bugüne 922 liradan başladı. Gram altın şu dakikalarda yatay bir seyir izleyerek 921 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 917 lira, en yüksek ise 924 lira seviyeleri görüldü.