Altın ve petrolde yükseliş var


Önce söylenti halinde yayılan daha sonrada gerçek olan not düşüm kararı yenı haftada etkili oluyor. 9 Avrupa ülkesinin notunun düşmesi ve bu ülkelerin içinde Fransa’nın da olması yeni haftada gözlerin EFSF’ye çevirdi. Daha önce yapılan açıklamalarda Avrupa’da Fransa’nın notunun düşmesi halinde EFSF’nin de AAA olan notunu koruyamayacağı açıklamları bu hafta yakından takip edilcek.
ABD piyasaları geçtiğimiz haftayı beklentilerden köüt gelen JP Morgan bilançosu ve not kakarı ile kapattı. S&P’nin not indirimi beklentisi haftanın son işlem günü ABD endekslerine düşüş getirse de endeksler haftalık bazda değer kazandılar. Haftanın son işlem günü ise Dow Jones % 0.4, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise % 0.5 değer kaybettiler. ABD borsaları, tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. İşlemler yarın başlayacak.
Yeni günde Asya’da olumsuz hava hakim. Asya’da borsalar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi
notunu düşürmesi ile Yunanistan hükümeti ve kreditörler arasında yürütülen görüşmelerin çıkmaza girmesi yüzünden değer kaybetti. Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,43 düşüşle 8.378,36 puandan günü tamamladı. Asya’da ayrıca Tayvan Borsası yüzde 1,08, Hong Kong Borsası’nda Hang Seng Endeksi yüzde 1,04, Avustralya Borsası yüzde 1,09, Hindistan Borsası’nda BSE Sensex Endeksi yüzde 0,31, Tayland Borsası yüzde 0,72, Singapur Borsası yüzde 1,52, Şanghay Borsası’nda SE Composite Endeksi yüzde 1,53, Güney Kore Borsası’nda Kospi Endeksi yüzde 0,87 ve Endonezya Borsası yüzde 0,90 geriledi.
Geçtiğmiz hafta iyi pertformans sertgileyen İMKB haftanın son işlem gününde dışarıya paralel değer kaybetti. Endeks haftayı yüzde 1.14’lük kayıpla 51.561 puandna kapattı. Gösterge tahvil yeni günde yüzde 10.92 seviyesinde.
Para piyasalrında da yeni haftada yön aşağı. Dolar TL 1.8656 olurken sepet kur 2.10 seviyelerinde. Euro TL 2.3592 euro dolar paritesi ise 1.2649 seviyesinde.
Altın ve petrolde yükseliş var. ABD ham petrolü 98.9 dolar, brent petrolü 110.7 dolarda. Altın, 1641 dolara yükseldi.
Salı günü ABD´de NY Empire State imalat endeksi açıklanacak. Çarşamba üretici fiyat endeksi ve sanayi üretimi bekleniyor. Perşembe tüketici fiyat endeksi, konut başlangıçları, Philadelphia Fed endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Cuma ikinci el konut satışları verileri açıklanacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.