Altına ‘tahvil’ baskısı..

Geçtiğimiz hafta yüzde 2’nin üzerinde değer kazanan altın fiyatları yeni haftanın ilk gününde aşağı yönlü bir seyir izliyor.

Para ve emtia piyasalarında gözler Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerde olurken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika adımları da dikkatle takip ediliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta yüksek enflasyona karşın mayıs ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinin 50 baz puan artırılabileceğini söylemişti. Fed üyeleri de Powell’ın sıkı para politikasına yönelik açıklamalarını desteklemişti.

ABD 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ 3 YILIN ZİRVESİNDE

Fed cephesinden gelen şahin mesajlar sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi bugün 2.577’ye kadar çıkarak 3 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD tahvil getirilerindeki artış güvenli liman altına olan talebi azaltıyor.

Tahvil faizindeki keskin yükseliş doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açtı. 6 gelişmiş ülke para biriminin dolar karşısında hareketinin incelendiği dolar endeksi bugün 99.225 seviyesine kadar yükseldi. Doların güçlenmesi ise altın fiyatlarının aşağı yönlü bir seyir izlemesinde etkili oluyor.

ONS ALTIN YÜZDE 1’İN ÜZERİNDE DÜŞTÜ

Geçtiğimiz haftayı yüzde 2.09 oranında değer kazanıyla tamamlayan ons altın yeni haftanın ilk işlem gününde yönünü aşağı çevirdi. Güne 1958 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda geri çekilerek 1935 dolardan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1932 dolar, en yüksek ise 1959 dolar seviyeleri görüldü. Bu gelişmeyle birlikte ons altında günlük değer kaybı yüzde 1’i aştı.