Altının onsu 1.147,10 dolar

Altın, yükselen dolar ve ETF’lerdeki satışlarla birlikte 2010’dan bu yana en düşük seviyesini gördü

altın-gümüş-platin-2013-1Altından platine, değerli metaller, doların son beş yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin talebi düşürmesi ile birlikte güçlü kayıplar yaşadı ve bunun sonucu, değerli metaller destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların değeri yaklaşık 2 milyar dolar eridi.

Altın ve gümüş, Bloomberg Dolar Spot Endeksi’nin, ABD’de ara seçimler sonrası Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu Demokratlardan alması ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın deflasyonu yenmek için atılacak adımlarda sınır olmadığını söylemesinin ardından yükselmesi ile birlikte dört yılın en düşük seviyelerine indi. Değerli metaller destekli ETF’lerin toplam değeri bugün yaklaşık 1.94 milyar dolar eridi.

ABD merkez bankası Fed faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanırken, diğer merkez bankaları ekonomilerini destekleme yönünde çaba gösteriyor. Yükselen faizler, altının yatırımcısına genelde yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin cazibesini azaltırken, güçlenen dolar, metale yönelik değer koruma talebinin azalmasına neden oluyor. Altın vadeli kontratları 1998 yılından bu yana ilk kez iki yıl üst üste düşüş göstermeye hazırlanıyor ve fiyatlardaki bu düşüş bazı yüksek maliyetli altın üreticilerin zararına çalışmasına neden oluyor.

Londra’da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, “ABD ekonomisi yolunda gittiği sürece ve dolar güçlü kaldıkça, metaller baskı altında kalmaya devam edecek,” dedi ve “Değerli metallerdeki olumsuzluk denizi içinde yegane olumlu faktör, fiyatlar düştükçe piyasanın daha da fazla kısa pozisyona girmesi. Bir noktada, kısa pozisyonları kapatma amaçlı alımlar gelecek” şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.3 düşerek, New York saati ile 07:34’te, ons başına 1,140.90 dolra geriledi. Kontrat 1,137.10 dolar ile Nisan 2010’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra’da yüzde 2.3 değer kaybederek ons başına 1,141.60 dolara indi.

İşlem Hacmi

Altın-külçe-1Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg’in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının üç katı seviyesindeydi.

Gümüşün altına karşı 30 günlük korelasyon katsayısı 0.87 seviyesindeydi. Bu rakamın 1 seviyesinde olması her iki metalin aynı yönde aynı hızda ilerlediğini gösteriyor. Altın ve platin arasındaki katsayı 0.64 seviyesindeyken, altın ve palladyum arasındaki ise 0.27 seviyesindeydi.

Altın destekli ETF’lerdeki varlıklar, Bloomberg’in derlediği verilere göre, dün 3.7 ton düşerek 1,643.4 ton ile Ağustos 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF’si SPDR Gold Trust’taki altın varlıkları, Lehman Brothers Holding Inc.’nin battığı Eylül 2008’den bu yana en düşük düzeyinde. ETF’lerdeki değerli metal varlıklarının toplam değeri, Mart ayındaki seviyesi olan 97.4 milyar dolardan 75.6 milyar dolara eridi.

Düşen petrol fiyatları ve Fed’in ekonomideki güçlenme ile birlikte varlık alımlarını sonlandırması, altına yönelik enflasyondan korunma amaçlı talebi azaltıyor. ABD’de 7 Kasım’da açıklanacak olan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 232,000 artması ve işsizlik oranının ise yüzde 5.9’da kalması bekleniyor.

Altındaki Düşüş

külçe-altın-4Phillip Futures Ltd. yatırım analisti Howie Lee, “Altın piyasası mutsuz ve altına yönelik talep zayıflıyor,” dedi ve “Dolardaki güçlü seyirden kaynaklanan yatırım talebinin azlığı ve potansiyel yüksek faizler etkili oluyor. Fiziki alım tarafında, alıcılar halen fiyatların daha da düşmesini bekliyor” şeklinde görüş bildirdi.

Altında geçen hafta görülen düşüş, fiyatların Bloomberg Intelligence tarafından izlenen 19 altın üreticisinin beşinin üretim maliyetlerinin altına inmesine neden oldu. Diğer üç üreticinin maliyetleri ise bu seviyenin yalnızca 50 dolar altındaydı. Cape Town’da Old Mutual Investment Group fon yöneticilerinden Mike Schroder, altının 2011’de ons başına 1,921.17 dolar ile rekor seviyeye çıkması ile birlikte, madencilik maliyetlerinin spiral biçiminde artmasına izin verildiğini ve madenlerin yüksek fiyatların süreceği varsayımıyla inşa edildiğini söyledi.

Aralık vadeli gümüş New York’ta yüzde 4.5 düşüşle ons başına 15.235 dolara indi ve 15.12 dolara kadar gerileyerek Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Gümüş destekli ETF’lerdeki varlıklar, Bloomberg’in derlediği verilere göre, dün 101.3 ton ile 8 Ekim’den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Ocak vadeli platin yüzde 1.9 düşüşle ons başına 1,201.50 dolara inerek dört haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Aralık vadeli palladyum yüzde 3.9 kayıpla ons başına 760.10 dolara indi.

Sarraf-1Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 83,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 578 lira oldu

BIST Altın Piyasası Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1.44 değer kaybetti

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMTP), BIST Altın Piyasası Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,44 değer kaybetti. Altının kilogramı ise 83 bin 400 liraya geriledi.

Altın piyasasında 5 işlemde 15 milyon 987 bin 970 lira ve 124 işlemde 90 milyon 57 bin 372,36 dolar işlem hacmi kaydedildi.

Gümüş piyasasında ise 3 işlemde 508 bin 587,37 dolar işlem hacmi görüldü.

Altın borsasında bugün en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Garanti Bankası, Uğuras Kıymetli Madenler, Nadir Döviz, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye İş Bankası şeklinde sıralandı.

Emtia fiyatları, doların 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından petrol ve altının değer kaybetmesi ile işlenmemiş materyallere talebin azalması ile 5 yılın en düşük seviyesine geriledi

22 işlenmemiş materyalin işlem gördüğü Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.9 gerileyerek 115.4897 puan ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından Singapur saati ile 16:34’te 115.5085 seviyesine geldi.

Emtia fiyatları, Bloomberg Dolar Endeksi’nin Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ile ardı ardında 4. yıllık bazda düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin toparlanma kaydetmesi ile dolar ve ABD hisseleri yükseliş sağlarken, yatırımcılar altın ve enerjiden uzaklaşıyor. Güçlenen dolar, dolarla fiyatlanan emtianın başka para birimlerine göre daha pahalıya gelmesi ile alternatif yatırım araçları arayışında olan yatırımcıların emtia ilgilerinin azalmasına neden oluyor.

***

ALTIN ONS $
1.147,10
% -1,89

Leave a Reply

Your email address will not be published.