Asya düşüşte

Borsa-Tokyo-1ABD’deki satış dalgası yeni günde Asya’da etkili. Gün içinde ECB’nin kararı önemli olacak.
PİYASAM-ABD endekslerinde iyi gelen veriler ile satış desteklenirken, yeni günde bu düşüşün devamı Asya’da takip ediliyor. İngiltere Merkez Bankası ve arkasında da Avrupa Merkez Bankası’nın faiz karaları yeni günün öne çıkan noktaları olacak.
Asya’da düşüşte Japon hisselerinin son 5.5 yılın zirvesinden geri çekilmesinin etkisi takip ediliyor. Bölgesel tahvil piyasalarında Çin’de enflasyon verilerinin etkisi ile yükseliş kaydetti. Dolar dün beklentilerin üzerine çıkan ADP özel sektör istihdam verisinin etkisi ile yükseliyor. Dolar endeksi Eylül’den bu yanan en yüksek seviyede.
MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0.6’lık geri çekilme ile güne devam ederken, Japonya’da Topix yüzde 1.1 aşağıda. Nikkie yüzde 1.67’lik düşüş yaşayarak 15.393 seviyesine geldi. Teknoloji şirketlerine gelen satışların Japonya’da öne çıktığı görülüyor.
Asya’da kredi riski 9’uncu günde de yükseliş kaydediyor. Çin’de yeni günde enflasyon verileri takip edildi. Tüketici fiyatları tarafında son 7 ayın en düşük seviyeleri test edilirken üretici fiyatlarında ise yüzde 1.4’lük düşüş kaydedildi. Veriler sonrasında Hang Seng yüzde 0.12’lik kayıp ile güne devam ediyor. Şanghay ise Apple anlaşmasının etkisi ile yüzde 0.36’lık yükseliş yaşıyor. Yuansa dolar karşısında 6.1109 seviyesinde.
Avustralya’da ise sabah saatlerinde Kasım ayı perakende satışları verisi takip edildi. Beklentilerin üzerinde gelen veri sonrasından konut imalatı verilerinde ise düşüş takip edildi. S&P/ASX endeksi yüzde 0.2’lik düşüş yaşıyor.
Güney Kore’de sabah saatlerinde Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmediğini açıkladı. Banka 8 aydır faizde değişiklik yapmıyor. Kospi’de yüzde 0.1’lik düşüş var.
Yeni Zelanda’da yüzde 0.7’lik yükseliş kaydederken Singapur yüzde 0.1 düşüyor. Tayvan ise yüzde 0.3’lik kayıp ile düne devam ediyor.
Avrupa borsalarının yeni güne yataya yakın bir başlangıç yapmaları, BOE ve ECB’nin bugünkü para politikası toplantıları öncesinde piyasalarınyön belirlemekte zorlanmaları bekleniyor.
IG analistleri FTSE 100’ün 1 puan, Cac-40’ın 3 puan artıda, Dax’ın ise 5 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.