BIST 100 rekor kırdı

TL’deki değer kaybı ve yükselen tahvil faizlerine rağmen bankacılık sektörü hisselerindeki güçlü performansla küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışan Borsa İstanbul 100 endeksi, 103.000 puanın üzerine çıkarak yeni rekor kırdı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, rekorlarına devam ederek 103.558,6 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endekste günlük kazanç yüzde 2,06 (2085 puan) oldu.

Küresel piyasalar karışık görünüm sergilerken, BIST 100; TL’deki değer kaybı ve yükselen tahvil faizlerine rağmen bankacılık sektörü hisselerindeki güçlü performansla pozitif ayrışarak yükselişini devam ettiriyor.

BIST 100’ün yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 31 değer kazandığına dikkat çeken analistler, endeksin 100.000 puanın üzerinde tutunmasıyla alımların güçlendiğini ve genele yayıldığını vurguluyor.

Teknik açıdan yeni hedefin 104.000 seviyesi olacağı belirtilirken, dolar bazında 28.100 seviyelerinde bulunan endeksin tarihi zirvesi 51.070 puanda bulunuyor.

Uzmanlar, olası kâr satışlarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Dolar 3.6444’ten döndü

Diğer taraftan giderek daha fazla sayıda gelişmiş ekonomide faizlerin yükseleceği beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte sert satış baskısı altında kalan dolar/TL’de yükseliş bugün de devam etti.

Güne sakin başlamasına karşın bir ara 3.6444 seviyesine kadar yükselen dolar kurunda borsa kapanış saati itibariyle işlemler 3.6260 seviyelerinden geçiyor.

Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL’de geçen hafta pazartesi günü başlayan satış baskısı dün hafiflemişti. Ancak hareket bugün yeniden kuvvetlendi.

Dolar, gelişmiş ülke faizlerdeki yükselişin devam edeceği beklentisiyle yen karşısında dört ayın en yüksek seviyesini görürken, ABD ve Euro Bölgesi tahvillerinin getirileri yükseldi ve gelişen ülkelerin para birimleri satış baskısı altında kaldı.

ABD ve Avrupa ülkelerinin gösterge tahvil getirileri, dikkatlerin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını ne hızda sıkılaştıracağına ve bilançoyu nasıl daraltacağına çevrilmesiyle birlikte bugün yönünü tekrar yukarı çevirdi.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi önceki hafta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470’in üzerindeki seyrini sürdürerek 96’nın hemen üzerinde bulunuyor. Yellen’in Çarşamba ve Perşembe günü Kongre’ye yapacağı yarı yıl para politikası açıklamaları öncesinde endeks bugün yüzde 0.1 artışla 96.133’e yükseldi.

Faizlerde yüksek seyir sürüyor

TL cinsi tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.84, valörde son işlem ise yüzde 10.79 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.83 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.82 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta yaşanan yükseliş yaklaşık 40 baz puan seviyesinde.

Öte yandan bugün yeniden ihracı gerçekleştirilen iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.41, valörde son işlem ise yüzde 11.44 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.55 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.58 seviyesindeydi.

Bankacılar ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olması bekliyor.

Gözler Fed’de

Bu haftanın dış gündeminde FED Başkanı Yellen’in Çarşamba ve Perşembe günkü konuşmaları ile ABD’de Cuma günü açıklanacak TÜFE enflasyonu ve perakende satışlar verilerinin ön plana çıkması öngörülüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.