Bu hafta euro kaybettirdi

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,93, altının gram satış fiyatı yüzde 1,05 ve dolar/TL yüzde 0,18 değer kazanırken, euro/TL yüzde 0,05 değer kaybetti.

Bu hafta borsa, altın ve dolar kazandırdı, euro kaybettirdi

BIST 100 endeksi, en düşük 113.419,60, en yüksek 116.279,20 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,93 artarak 114.668,41 puandan tamamladı.

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,05 kazanımla 385,90 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,06 artışla 2.563,00 liraya yükseldi. Geçen hafta 620,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 626,00 liraya çıktı.

Bu hafta ABD doları yüzde 0,18 değer kazanarak 6,8560 liraya yükseldi, avro ise yüzde 0,05 azalışla 7,6810 liraya geriledi.

Yatırım fonları bu hafta yüzde 0,22, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,51 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 1,75 ile kıymetli madenler fonları oldu.

Duayen Ekonomist Erhan Yurdayüksel piyasalarla ilgili yaptığı açıklamada; “Özellikle Türkiye’de yatırımcının en güvendiği yatırım aracı ‘altın’dır.

Döviz ise Türk Lirası’na olan güvensizlikten uzun süredir destek buluyor.

Korona virüs salgınının kötüye gitmesi yatırmcıların altın tercihini öne çıkardı.

Türkiye’de düşük kredi faizlerine rağmen artan konut fiyatları vatandaşın tepkisine neden oldu.

Banka mevduatlarında negatif faiz uygulanması TL tasarruflarını altın ve dövize yönlendiriyor.

İç siyaset vatandaşın beklentilerine cevap veremez duruma geldi.

Dış siyasette ise hassas dengeler iyi takip edilmek zorundadır.

Avrupa Birliği’nin 750 milyar Euro’luk kurtarma fonu üzerinde anlaşması kesindir.

Bu anlaşma başta hisse senedi piyasaları ve emtialarda hareketliliğe neden olacaktır.

Uluslararası spot piyasalarda altının ons fiyatı anlaşma ile birlikte yükselişe geçebilir.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tüm Dünyaya ‘Küresel Hedef: Geleceğimiz için Birleştirin’ mesajı verdi.

Bu mesaj iyi okunmalıdır. Pandemi dönemi ile birlikte yaşanmakta olan korona virüs salgını dünya ekonomisine büyük darbe vurdu.

Korona virüs salgını nedeniyle yaşanmakta olan sıkıntılı günlerde siyasilerin din, dil, ırk, ayrımcılık ve ötekileştirmeden uzak durarak insanları kucaklayıcı politikalar üretmesi gerekmektedir.

İnsanları kucaklayıcı politika üretmekten aciz olan siyasilerin ise en azından popülist hareketlerden kaçınıp susarak ülkelerine katkıda bulunmaları en akla yatkın bir idarecilik şekli olacaktır.

Türkiye’de piyasalar bu şekilde seyreder, siyasiler iç ve dış politikalarını dünya ile uyumlu şekle getiremezlerse Temmuz ayı Türkiye için ekonomik yönden çöl sıcaklarını aratmayacak şekilde geçecektir. Temmuz ayının ilk yarısından sonra Döviz ve altında artışın yaşanması kaçınılmazdır.

Temmuz ayını Dolar 7…TL seviyelerini geçerek Euro 8…TL sınırlarını aşarak, Altın ise 400 …TL’nin üzerine çıkarak bitirir diye düşünüyorum.” Dedi…