Çin, lüks tüketim devi oldu

Çin dünyanın en büyük lüks tüketim yapan ülkesi Oldu
Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin, 2011 yılında gerçekleştirilen 12,6 milyar dolarlık lüks tüketim tutarı ile dünyanın en büyük lüks tüketim ülkesi oldu.
Çin yerel medyasındaki haberlerde, Dünya Lüks Mallar Derneği tarafından kısa süre önce yayınlanan rapora göre, Çin`in dünya lüks tüketim pazarındaki payının yüzde 28’e yükseldiği bildirildi.
Haberde ayrıca, yeni yılın girmesi ile kutlanan Noel Bayramı ile Çin`in Bahar Bayramı arasındaki dönemde, Çinli turistlerin yurt dışında 5,7 milyar dolar değerinde lüks tüketim yapacağı ve böylece yeni bir rekora imza atacağının beklendiği belirtildi.
Çin`de hızlı bir şekilde büyüyen lüks mal tüketimi, Çin`e özgü özellikler de taşıyor. Bu, alım gücünü aşan tüketim isteği şeklinde ortaya çıkıyor.
Dünya Lüks Mal Derneği tarafından yapılan açıklamada, Çinlilerin lüks mal tüketiminin gelir düzeyine ve yaşa değil, tüketim psikolojisine bağlı olduğu belirtildi. Lüks markalar hakkında zengin bilgiye sahip olan genç tüketiciler, modanın güçlü bir güdü haline geldiği toplumda, toplu halde lüks mal peşinde koşma ve tüketme psikolojisine kapılıyor.
Çin`de 45 yaşından genç zenginler, yüzde 80`lik bir paya sahipken, ABD`de aynı yaş grubundaki zenginler bu tüketici grubunun yalnızca üçte birini oluşturuyor. Avrupa ve Japonya`da aynı gruptaki kişilerin oranı daha da düşük düzeyde kalıyor. Fakat Çin`deki lüks mal tüketicileri, tüketim kapsamı ve tüketilen mallar gibi konular bakımından, Avrupa ve ABD`deki tüketicilerden çok farklı. Araştırmaya göre, Çin`de tüketilen lüks mallarda büyük ölçüde kostüm, parfüm, kol saati ve deri ürünleri gibi küçük tüketim kalemleri yer alırken, ABD ve Avrupa`da en çok lüks konut, otomobil ve değerli mücevher gibi seçkin lüks mallar tüketiliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.