Çin ve Japonya'dan, ABD doları yerine Yen ve Yuan

Çin ve Japonya karşılıklı ticarette para birimlerini Amerikan dolarına çevirme gerekliliğini ortadan kaldıracak bir anlaşmaya gitmeyi planlıyor.
Anlaşma iki ülke para birimleri yen ve yuanın doğrudan takas edilmesine imkân tanıyacak.
Mevcut durumda, iki ülkenin şirketleri de ödeme yapmak için paralarını önce dolara çevirmek ardından da istenen para birimine çevirmek zorundalar.
Çin ve Japonya arasındaki bu anlaşma, Çin’in para birimi yuanı alternatif bir rezerv kuru olarak öne sunma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
IHS Global Insight’tan Ren Xianfang, Bloomberg haber ajansına verdiği demeçte, “Asya’nın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret hacmi göz önüne alındığında, bu anlaşmanın Çin’in diğer ülkelerle imzaladığı anlaşmalardan çok daha önemli olduğu söylenebilir.” dedi.
Japon Dış Ticaret Örgütü’nün verilerine göre, Japonya’nın, en büyük ticaret ortağı Çin ile ticaret hacmi 2010 yılı içinde 339 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Anlaşma planı, Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda’nın Pekin’e düzenlediği ziyaret sırasında Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesinin ardından açıklandı.
İki lider, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası’nın Çin’de yuan cinsinden tahvil hazırlamasına izin verilmesini de kabul etti. Bu Çin’in yabancı bir ülke bankasına ilk kez tanıdığı bir hak.
Japonya bunun dışında, Çin hükümet tahvilleri satın almaya da devam edecek.
Uzmanlar tahvil alımının iki ülke için de faydalı olacağını öngörüyor.
Tokyo Societe Generale’den Takuji Okubo, Japonya’nın dış ticaret rezervi olarak Çin tahvillerini de benimsemesinin, Japonya’nın bu tahvilleri yatırım yapılabilir varlıklar olarak gördüğünü ortaya koyması bakımından da önemli olduğunu söylüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.