Euro Bölgesi güçlendirilecek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceği uyarısını ”dikkate alacaklarını” bildirdi.
Sarkozy ve Merkel, yaptıkları ortak açıklamada, ”Almanya ve Fransa’nın, birlikte aldıkları kararın büyüme, rekabet edebilirlik ve istikrarı desteklemek için Euro Bölgesi’nin idaresini güçlendireceğini tekrar teyit ettiğini” bildirdi.
Açıklamada, ”Fransa ve Almanya’nın, Euro Bölgesi’nin istikrarını sağlamak için Avrupalı kuruluşlar ve ortaklarıyla işbirliği içinde gerekli her türlü önlemi almada kararlı ve tam dayanışma içinde olduğu” vurgulandı.
Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin de S&P’nin, Sarkozy ve Merkel’in dün yaptıkları ortak açıklamayı dikkate almadığını, Fransa’nın daha önce duyurduğu tasarruf önlemleri paketini genişletme planı bulunmadığını söyledi.
S&P’nin Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceği uyarısı, cuma günü düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) zirvesinde borç krizini çözmek için radikal adımlar atması konusunda AB liderleri üzerindeki baskıyı artıracak.
Sarkozy ve Merkel, dün Paris’te görüştükten sonra yaptıkları açıklamada, fazla harcama yapan ülkeleri sıkı kontrol altında tutmak amacıyla AB anlaşmasında değişiklik yapılmasını istediklerini söylemişti.
İki lider, planlarının, Euro Bölgesi’nde bütçe açıkları gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3’ünü geçen ülkelere otomatik yaptırımı ve zor durumdaki Avro Bölgesi ülkeleri için daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) devreye sokulmasının tarihinin erkene alınmasını kapsadığını belirtmişti.
S&P, dün, AB liderlerinin cuma günü düzenlenecek zirvede Avrupa’nın borç krizini nasıl çözecekleri konusunda ikna edici bir anlaşmaya varamaması halinde Avro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceği uyarısında bulundu.
Kuruluş, ABD’de piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine dikkat çekerek, kredi notu ”AAA” olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda dahil 15 ülkenin uzun vadeli kredi notlarını muhtemel indirim için negatif izlemeye aldığını belirtti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.