Fitch Ratings, ABD'yi uyardı

Decerelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’yi tekrar artan borç yükünün AAA olan kredi notunun sürdürülmesi ile tutarlı bir durum olmadığı konusunda uyardı. Ama not kırılması konusunda 2013 den önce bir karar almayacaklarını açıkladı.
Fitch geçen ay, Kongre süper komitesinin 1.2 trilyonluk borç azaltma önlemleri konusunda anlaşmaya varamaması sonrasında ABD’nin görünümünü durağandan negatife indirmişti.
Fitch açıklamasında, “Harcama ve vergi reformları yapılmadıkça Federal borçlar, ABD’de nüfus yaşlandıkça artan emeklilik ve sağlık harcamaları nedeniyle yükselecek. Bu, hükümetin diğer temel kredi bulma güçlülüklerine karşın, artan borç yükü AAA olan kredi notunun sürdürülmesi ile tutarlı bir durum değil” denildi.
Fitch, ABD’nin içinde bulunduğumuz on yılın ikinci yarısında GSYİH’sının yüzde 90’ına ulaşan borcu istikrara kavuşturmak için harcamalarda 3.5 trilyon dolarlık kısıntı yapması gerektiğini de kaydetti.
ABD’nin görünümünü düşürdüğünde ABD hükümetine 2013 yılına kadar bütçe açığını azaltması için 2013 yılına kadar süre veren Fitch, açıklamasında bu kez de “2013 de yeni seçilecek Kongre ve yönetimin önündeki görev, bütçe açığını azaltma ve federal borçları istikrara kavuşturacak inandırıcı bir plan formüle etmek olmalı. Böyle bir plan yapılmazsa ABD’nin kredi notu 2013 sonunda büyük bir olasılıkla düşürülür” dedi.
Standard and Poor’s ABD’nin kredi notunu 5 Ağustos tarihinde borçlanma tavanı konusunda yaşanan kriz ve artan borç düzeyi nedeniyle AAA dan AA- a indirmişti

Leave a Reply

Your email address will not be published.