Fransa'nın kredi notu tehlikede

Fransa Finansal Piyasalar İdaresi Başkanı Jean-Pierre Jouyet, “Fransa’nın ‘AAA’ olan kredi notunu koruması için mucize gerekiyor. Ben de buna inanmak istiyorum” dedi.
Fransa Finansal Piyasalar İdaresi (AMF) Başkanı Jean-Pierre Jouyet, ABD’nin kredi notunun düşürüldüğü ağustos ayından bu yana Fransa’nın tartışma konusu olan en yüksek kredi notu “AAA”yı koruması için bir mucize gerektiğini söyledi. Fransa’nın özellikle bankalarının sahip olduğu Avrupa’nın diğer borçlu ülkelerinin tahvilleri düşünüldüğünde notunu korumasının artık daha da güçleştiğini belirten Jouyet, “En yüksek seviye notu korumanın bedeli artık bir mucizeye kaldı. Ama ben bu mucizeye inanmak istiyorum” dedi.
Fransa’nın notunun düşürülmesinin ekonomisi üzerinde çok büyük bir etkisi olacağını kaydeden Jouyet, şöyle konuştu: “Fransa’nın bugüne kadar koruduğu bu yüksek kredi notunu kaybetmesinin tamamen bir kadercilik anlayışı ile şimdiden kabul edilmesini çok üzücü buluyorum. Böyle bir sonucun etkisi söylendiği gibi asla sınırlı olmaz. Not indiriminin faiz oranları üstünde bir etkisi olur ve bunun bedelini de halk öder. Ayrıca Fransa’nın notunun düşmesi, Avrupa Fninansal İstikrar Fonu’nu (EFSF) da olumsuz etkiler. Krizin çözümü için piyasalara güven vermesi gereken fonun şu bekilde etkilenmesinin sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.”
Fransa Hazinesi geçen hafta önümüzdeki yıl için 178 milyar Euro’luk orta ve uzun vadeli tahvil satmayı planladığını açıkladı. Notunun düşmesi durumunda ülkenin zaten yüksek olan borçlanma maliyetlerinin daha da artması bekleniyor. Fransa’nın kredi notu üç uluslararası kredi ajansı Standard & Poor’s (S&P), Fitch ve Moody’s tarafından düşülme tehdidi altında. Hükümetin açıkladığı tasarruf paketlerine rağmen kredi ajansları Fransa’ya ilişkin ‘negatif’ olan görünümlerini değiştirmiş değil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.