Gelişen piyasalardan çıkış hızlandı

Çin BorsaÇin verileri kurlardaki sert hareketlilik risk iştahını kırılgan hale getirirken gelişen piyasalardan çıkışın hızlandığı kaydediliyor.

Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde risk iştahının düştüğü görülüyor. FED’in Ocak ayında yeniden azaltıma gideceği algısının gelişen piyasaları baskı altına sokuyor. FED’e ek olarak Çin tarafında dün beklentilerin altına kalan PMI verileri ve bugün büyümeye dair çıkan haberlerin etkisi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyüme kaygıları küresel ekonomi üzerinden baskıyı arttırıyor. Ülkede son günlerde piyasalara verilen likidite ile 2.78 seviyesine gelen ve son 8 haftanın en düşük seviyesi olan faiz yatırımcının endişelerini sindirebiliş değil.

ABD vadelilerinde düşüş takip edilirken, Avrupa genelinde de düşüş takip ediliyor.

Endişeleri gelişen piyasalardaki kur dalgalanmaları da destekliyor. Dün Arjantin’de devalue olan kur sonrasından haftanın son işlem gününde de gelişen piyasalarda huzursuzluk hakim. Peso 2002’den beri en sert günlük düşüşünü yaşamış oldu.

Arjantin Merkez Bankası’nın para birimini koruma konusunda geri çekilmesi ardından peso dolar karşısında yüzde 15’ten fazla değer kaybetti. Türk lirasının dolar karşısındaki düşüşü ise dokuzuncu gününe girdi.

Kurlar tarafında düşüşte TL başı çekerken, Rus Rublesi son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Güney Afrika randından yaşanan satış ile son 6 yılın en düşük seviyeleri test edilirken, Meksika pesosu gelişen ülke kurları arasında en sağlam kur olarak görülüyor.

Türkiye’de Merkez Bankası iki yıl aradan sonra 3 milyar dolarlık likidite ise kurun ateşini söndürmeye çalışırken başarılı olmadığı görülüyor. Sabah erken saatlerde yüzde 0.1’lik kazanç ile 2.2886 seviyesine gelen kur haftanın son işlem gününde ilk yarıda dolar TL 2.30 üzerine çıktı. 2.3070 ile yeni rekor seviyesini oluşturmuş oldu.

Analistler gelişen piyasaların yeteri kadar döviz sermayesi olmadığına dikkat çekerlerken yatırımların kaçtığını belirtiyorlar.

Güney Afrika’da on binlerce maden işçisinin greve gitmesi rand üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Ülke halihazırda zayıf büyüme, azalan üretim ve düşen emtia fiyatları nedeniyle zarar görüyor.

Türkiye piyasası da yerel siyasi tansiyon nedeniyle darbe alıyor. 17 Aralık’ta başlayan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçilerini hedef alan yolsuzluk soruşturması liradaki elden çıkarı artırdı, borçlanma maliyetlerini yükseltti.

Yatırımcılar düşen emtia fiyatları ve yavaşlayan global talebin Meksika ekonomisine zarar vereceğini düşündüğünden bu ülkenin varlıklarını alma konusunda tereddüt yaşıyor.
Meksika para birimi son olarak dolar karşısında yüzde 0,7 değer kaybetti ancak bu durum bazı alıcılar için kapıyı da aralamış olabilir.

Gelişen piyasalar için ayı tarafına geçen yatırımcılar ABD’den gelen iyi rakamlar ve yeni rekor zirvelere bakarken son çeyrek bilançolarını da yakından takip ediliyor.

Yaşanan hareketlilik VIX’ye yüzde 7.2’lik yükselişe neden oldu.

FED ile başlayan türbülansta gelişen ülke CDS’leri de yukarı yönlü hareketler takip ediliyor. 16 Mayıs 2013-24 Ocak 2014 tarihleri arasında Rusya’nın CDS’i 32 baz puan artarken, Güney Afrika’da 41 baz puan, Endonezya’da 70 baz puanlık artış kaydedildi. Türkiye tarafında bakıldığında ise artış 117 baz puan oldu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.