Pek çok para birimi için ortamın çok daha hızlı ısındığı kaydedilirken, bu durumun yeni bir kur krizinin başlangıcı olup olmayabileceği sorgulanıyor.
Avustralya doları, Kanada doları ve Brezilya Reali gibi emtia ihraççısı kurlar aynı nedenden dolayı baskı altında.
Venezüella ile Arjentina’nın yabancı rezervleriyle ilgili başı dertte. Her iki durumda, para birimlerini olduğundan daha değerli gösterme çabasından kaynaklanıyor.
Yapay döviz kurlarını sürdürdüklerinden bu yana kişiler doğal olarak paralarını çekme ihtiyacı hissettiler.
İhraççı olan gelişmekte olan ülke para birimlerinden bazıları ve bir takım gelişen ülke para birimleri bir süredir baskı altında bulunuyordu.Endonezya Rupisi, Güney Afrika Randı ile Brezilya Reali 2008 krizinden bu yana en düşük seviyelerine gerilerken, Kanada ile Avustralya doları eski günlerini aratıyor.
Tüm bu altüst oluş, daha ciddi aşağı gidişlerin başlangıcı yorumlarına neden oluyor.
Örneğin 2008 yılı ortasından bu yana Dolar/TL kuru 1,03 seviyesinden 2,45’e yükseldi, TL yüzde 58 oranında değer kaybetti.
Zerohedge’e göre, Türkiye’nin yükümlülüklerinin son yıllarda hızla arttığına dikkat çekerek 350 milyar dolar üzerinde yabancı banka kaynaklı riski bulunuyor.
Türkiye, istikrar işareti göstermiyor. Türk Lirası düşmeye devam ediyor ve politika yapıcılar çok az şey yapıyor. Türkiye, GSYH’sına oranlar yüzde 8 seviyesindeki cari açığı ile, MSCI gelişen piyasalar içinde en yüksek orana sahip olması ve iyileşmesi acı verici derecede zayıf olan Avrupa’ya bağımlılğı ile öne çıkıyor.
Pek çok para birimi için ortamın çok daha hızlı ısındığı kaydedilirken, bu durumun yeni bir kur krizinin başlangıcı olup olmayabileceği sorgulanıyor.