Goldman Sachs riskleri açıkladı

Goldman Sachs-2ABD piyasalarında güneşli hava hakim olsa da Goldman Sachs, bu bulutsuz hava kendisi rahatsız eden beş temel faktörü açıkladı.
EKONOMİ-Goldman Sachs’ın notlarında temelde piyasalarda hisse senedi ve tahvil piyasalarında eş zamanlı yükseliş beklentisine yer verildi. gelişmiş piyasa varlıklarının gelişmekte olan ekonomilerdeki varlıklarda risk bazında daha olumlu göründüğüne dikkat çekildi. Piyasalarda modun iyimser özellikler taşıdığı kaydedilirken, görünümün pozitif kalabilmesi için sınırlı etki ile karşı karşıya olunduğu belirtildi.
Banka bu iyimserliğe karşın kendilerini endişelendiren konuları 5 ana başlık altına topladı.
1- İlk sırada gelişmiş ülke piyasaları uzun vadeli tahvillerin getirilerinde beklentilerden hızlı olması gösterildi. Merkez bankalarının alışılmadık derecedeki düşük faizleri korumayı hedeflemesinin kısa ve uzun vadeli faizler tarafında aranın açılmasına neden olurken risk primlerinin de artmasına neden oluyor.
2- Ekonomik büyüme iyileştikçe, piyasalar merkez bankalarının gevşek para politikasını sürdürmeye devam edeceğinden kuşku duymaya başlayabilirler.
Nota kurumun beklentilerine rağmen güçlü büyümenin erken faiz artımı konusunda endişelerinin artacağına dikkat çekildi.
3- Düşük risk primleri, değerleme konusunda zorluklar yaratabilir. Notta “genişleme ve piyasa rallisi devam ettikçe risk primleri düştü ve özellikle hisse değerlemelerinde sınırlamalar olduğu konuşulmaya başlandı. Getiri beklentileri 2013 e girerken tahmin edilenden düşük” denildi.
4- Ücretler artmaya başladıkça, şirketlerin kazanç marjları daralmaya başlayabilir.
Kurum raporunda enflasyonun işgücü maliyetlerindeki enflasyondan çok daha yüksek olması beklentisi dile getirilirken, işgücü piyasasında hala durgunluk olduğu belirtildi.
5- Goldman, gelişmekte olan piyasalar konusunda yaptığı temkinli önerinin yanlış olacağından çekiniyor. Notta “yaptığımız tahminlerde, ya da piyasalarda, en temel risk, gelişmekte olan piyasa varlıklarının, son zamanlardaki gidişi tersine çevirerek, gelişmekte olan piyasalardan daha iyi performans göstermesi” denildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.