IEA petrol talebi tahminlerinlerini arttırdı

Petrol-fiyatları-1Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ABD’deki iyileşmeyle 2014 petrol talebi tahminlerinlerini arttırdı.

EKONOMİ-Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, ABD’deki tüketimin beş yılın zirvesini görmesinin ardından küresel petrol talebi 2014’te önceki tahminlerin üstünde çıkması bekleniyor.

IEA’nın bugünkü verilerinde, 2014 yılında, geçen ayki tahminlerden günlük 240,000 varillik artışla, talebin 1.2 milyon varil artarak 92.4 milyon varili bulması bekleniyor. Ön verilere göre, ABD petrol tüketimi 2008’den beri ilk defa günlük 20 milyon varilin üstüne çıktı. IEA, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) karşılaması gereken arz tahminlerini yükseltirken, İran ihracatlarının potansiyel geri dönüşünün OPEC üyeleri için “sıkıntı yaratabileceğini” belirtti.

“Jeopolitik faktörler aşağı yönlü, temel göstergeler ise yukarı yönlü riskleri işaret ediyor,” diyen Winchester MA’daki Strategic Energy & Economic Research’ün başkanı Michael Lynch, “Bu son zamanlardan bayağı farklı bir durum. Gelecek seneye doğru insanlar daha kısıtlı arz tahmin ediyorlar. Talep daha yüksek olacak” diye ekledi.

İran ile tansiyonun artmasının Orta Doğu’daki ham petrol ihracatını olumsuz etkileyeceği endişelerinin azalması ve kısıtlı petrol tüketimiyle, Brent vadelileri bu yıl yüzde 1.4 düşüşle Londra’da varil başına 110 dolar seviyesinde işlem gördü. IEA raporunda, ABD’deki makul ve sağlam ekonomik iyileşme ve düşen benzin fiyatlarının, talebi arttırmaya yardım ettiğine dikkat çekildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.