İran’da "dolar" yazılı mesajlar engelleniyor


İran riyali değer kaybediyor, “dolar” yazılı cep telefonu mesajları engelleniyor
İran para birimi riyal geçen hafta merkez bankasının müdahalesine rağmen, ABD doları karşısında yüzde 20 değer kaybetti.
İran’da ayrıca “dolar” yazılı cep telefonu mesajlarının engelleniyor olması ekonominin durumuna ilişkin kaygılara yol açıyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın, 31 Aralık’ta İranMerkez Bankası (CBI) ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalamasından sonra İranlıların dolara yönelmesi, doların serbest piyasada değerinin artmasına ve geçen hafta çarşamba günü İran Merkez Bankası’nın piyasaya 200 milyon dolar sürmesine yol açtı.
CBI, geçen hafta dolar karşısında 18 bin riyale gerileyerek en düşük tarihi seviyesini gören riyali istikrara kavuşturmak için dolar/riyal paritesini 14 bin riyal olarak belirlerken, birçok döviz bürosu doları bu fiyattan satmıyor.
Döviz bürolarının verdiği bilgiye göre, bugünkü işlemlerde dolar yeniden 17 bin riyal seviyesine yükselirken, bu rakam, CBI’nın dolar için belirlediği 11 bin 240 riyal olan “referans kur”un yüzde 50’sinden daha fazla. Riyalin değer kaybetmesi, enflasyonun şu anda yüzde 20 olduğu ve artmaya devam ettiği İran’da, tüketici fiyatları için ciddi risk oluşturuyor.
İranlılar, “dolar” yazılı cep telefonu mesajlarını gönderememekten şikayet ediyorlar. Gazeteler bu sorunu sayfalarına taşırken, yetkililer mesajların süzgeçten geçirildiği iddialarını reddetti.
Başkent Tahran’da Melek adlı kamu çalışanı, “Bürodaki meslektaşlarım ve ben birbirimize mesaj göndermeye çalıştık, ancak ’dolar’ ya da ’döviz’ yazılı mesajların iletilemediği sürpriziyle karşılaştık” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.