‘Japonya ve Avrupa’ya karşı inanç arttı’

BofA Merrill Lynch-2013-1BofA Merrill Lynch Aralık Ayı Fon Yöneticisi Araştırmasına göre, 2014’te küresel ekonominin güçlü olacağına ilişkin bir algı bulunuyor

EKONOMİ-BofA Merrill Lynch Aralık Ayı Fon Yöneticisi Araştırmasına göre, yatırımcılar 2014’e, küresel ekonomiye ve Japonya ile Avrupa hisse senetlerinin görünümüne ilişkin iyimser bir algı ile giriyorlar.

Önümüzdeki yılda küresel ekonominin güçleneceğine inanan yatırımcıların oranı Kasım ayında net yüzde 67’den, yüzde 71’e yükseldi. Küresel ekonomiye olan inanç, araştırmaya katılanların net yüzde 40’ının küresel ekonominin güçleneceğini tahmin ettiği 12 ay öncesine kıyasla şu anda çok daha güçlü.

Aynı şekilde, kâr beklentileri de aydan aya yükseliş göstererek 2012 yılının sonuna göre çok daha güçlü hale geldi. Araştırmaya katılanlar arasında gelecek yılda kâr düzeylerinin küresel olarak artacağına inananların oranı bir yıl önce net yüzde 11 iken, şu anda net yüzde 41 seviyesinde. Yatırımcıların yüzde elli beşi, şirketlerin yatırım harcamalarını diğer nakit hareketlerine göre önceliklendirmesini istediklerini belirtiyor. Kasım ayında yüzde 53, 12 ay öncesinde ise yüzde 45 olan bu oran, bu ayki değeriyle araştırmada elde edilen en yüksek oranlardan birisine karşılık geliyor.

Hisse senetlerinin tahvillere tercih edilmesi en yüksek değerlerde seyretmeye devam ediyor. Bir yıl önce 76 puan ve Temmuz 2012’de sadece 19 puan olan hisse senedi ağırlıklı portföyler ile tahvil ağırlığı düşük portföyler arasındaki marj 118 yüzdelik puanda kaldı.

Yatırımcılar önemli ölçüde Avrupa ve Japonya hisselerini tercih ettiler. Küresel yatırımcılar geçtiğimiz ay içinde portföylerindeki Japonya ve Euro bölgesi hisse senetlerinin ağırlığını arttırdılar ve iki bölgedeki yerel yatırımcıların daha iyimser hale gelmesi ile daha da arttırmaya istekli olduklarının işaretlerini verdiler.

BofA Merrill Lynch Araştırma Bölümü baş yatırım stratejisti Michael Hartnett, “Japonya ve Avrupa ile ilgili mevcut konjonktürün devam ettirilmesine yönelik görüş birliği dikkate alındığında, ABD dolarının zayıflığı önümüzdeki yıl portföy yönetimi için en büyük tehdidi oluşturacak.” şeklinde konuştu. Avrupa Yatırım Stratejisti John Bilton ise, “Avrupa’nın toparlanacağına dair devam eden inanç gerginlik seviyesine ulaşırken, portföy yöneticilerinin çok fazla kişi tarafından kullanılmayan alternatifler arayışına girmesi ile piyasalar spekülasyon ile kâr edilmesine karşı hassas hale geldi.” dedi.

JAPONYA VE EURO BÖLGESİNE İNANÇ ARTTI
Küresel yatırımcılar Japonya ve Avrupa hisselerine verdikleri payı arttırdılar ve 2014’te de aynı şeyi yapacakları izlenimini verdiler. Portföylerinde ağırlıklı olarak Japonya hisselerine yer veren varlık yöneticilerinin oranı Kasım ayında net yüzde 24 iken bu oran bu ay büyük bir artışla net yüzde 34’e ulaştı. Ayrıca, araştırmaya katılan yatırımcıların net yüzde 22’si portföylerinde en fazla ağırlık verecekleri bölgenin Japonya olduğunu ifade etti.

Yerel yatırımcılar arasındaki algı da pozitif. Bölgesel araştırmaya katılan Japon yatırımcılar arasında ülkenin ekonomisinin 2014’te güçleneceği beklentisi içinde olanların oranı geçen ay net yüzde 27 iken, bu ay net yüzde 44 oldu. Katılımcıların net yüzde 33’ü Japon hisse senetlerinin olması gerekenden daha düşük değere sahip olduğuna inanıyor.

Avrupa’ya karşı ve Avrupa içinde de güçlü bir olumlu hava söz konusu. Avrupa bölgesi hisse senetlerine yapılan tahsisler hâlihazırda yüksek olan düzeyinin biraz daha üzerine çıktı. Portföylerinde Avrupa bölgesi hisselerine ağırlık veren varlık yöneticilerinin oranı aydan ayda iki puan artış göstererek net yüzde 43 oldu. Araştırmaya katılanlar arasında portföylerinde en fazla ağırlık verecekleri bölgenin Avrupa bölgesi olduğunu söyleyenlerin oranı aydan ayda düşüş gösterse de net yüzde 24 oldu.

Avrupa’daki yatırımcıların bölgenin görünümüne ilişkin görüşleri gittikçe daha iyimser hale geliyor. Bölgesel araştırmaya katılanlar arasında Avrupa ekonomisinin 2014 yılında güçleneceğine inananların oranı Kasım ayında net yüzde 74 iken bu ay net yüzde 83’e ulaştı. Katılımcıların net yüzde 83’ü bölgedeki bir resesyonun uzak bir ihtimal olduğunu belirtti. Katılımcıların net yüzde 64’ü şirket kârlarının 2014 yılında artacağı beklentisinde.

BANKALAR POPÜLER EMTİA DEĞİL
Yatırımcılar ve varlık yöneticileri geçen ay içinde portföylerindeki banka hisselerinin payını artırdılar. Araştırmaya katılanlar arasında portföylerinde ağırlıklı olarak banka hisselerine yer verenlerin oranı Kasım ayında net yüzde 12 iken bu ay net yüzde 17’ye yükseldi. Avrupalı yatırımcılar kötü bir üne sahip olan bu sektöre oldukça keskin bir giriş yaptılar. Araştırmaya Avrupa’dan katılan katılımcılar arasında Kasım ayında portföylerinde banka hisselerine ağırlık veren ve vermeyenlerin sayısı eşitken, bu ay bu katılımcıların net yüzde 22’si banka hisselerine ağırlık verdiklerini belirttiler.

Emtialar ve ilgili hisselere olan ilgi son derece düşük seyretmekte. Portföyleri emtia ağırlıklı olmayan varlık yöneticilerinin oranı aydan aya yedi puan artış göstererek net yüzde 31 oldu. Portföylerinde enerji hisseleri düşük ağırlıklı olanların oranı aydan aya üç puan artış göstererek net yüzde 14 oldu.

DİĞER YATIRIM ARAÇLARI İÇİN DAHA FAZLA NAKİT
Portföylerin yüzde 4.5’i düzeyindeki ortalama nakit dengeleri hisse senetleri için her zamankinden daha olumlu bir tabloya işaret ediyor. Portföylerinin nakit ağırlıklı olduğunu söyleyen varlık yöneticilerinin oranı Kasım ayında net yüzde dokuz iken bu ay net yüzde 16’ya yükseldi. Yüksek nakit düzeyleri daha yüksek faiz oranlarına yönelik beklentileri beraberinde getirirken, araştırmaya katılanların üçte ikisi Fed’in 2014’ün ilk çeyreğinde tahvil alımlarını azaltacağını bekliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.