Küresel düşünce lideri “Şimdi meydan okuma zamanındayız”

Ünlü yönetim gurusu Peter Fisk, iş dünyasının pandeminin etkisinden sıyrıldığını belirterek, “Şimdi meydan okuma, işletmeleri yeniden şekillendirme zamanı. Türkler girişimciliklerini yeniden keşfetmeli” önerisinde bulundu.

Küresel düşünce lideri ve stratejik danışman Peter Fisk, pandeminin iş hayatındaki etkisi konusunda, “Şimdi meydan okuma zamanındayız. Şimdi liderlerin işletmelerini yeniden şekillendirme cesaretine sahip olacakları bir zamandayız. Şimdi perakendenin geleceğini yaratma zamanındayız. Bu yalnızca dijital teknolojilerle, sosyal medyayla ya da hızlı teslimatla ilgili değil. Bu durum daha iyi bir gelecek yaratmak için şimdinin gücünden tamamen istifade etmekle ilgili” dedi.

Yeni fırsatlar

6 Ekim’deki İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nın bu yılki açılış konuşmacısı olan Fisk, konferans öncesinde sorularımızı yanıtladı. Pandeminin aynı zamanda bir fırsat yarattığını dile getiren Fisk, “Tüm pazarlar sarsıldı. Elbette pandemi herkes için çok zor bir süreç oldu. Ancak fırsat da yarattı.

Yeni kitabım ‘Yeniden Kodlanan Ticaret’, eski ticaret kodlarının artık işe yaramadığını savunuyor. Tüketici davranış değişiklikleri, sürdürülebilirlik gibi yeni gündemler, ekonomik güç dengelerinin değişimi ve ezber bozan teknolojiler tarafından harekete geçen değişim girdabı Kovid-19’la hızlandırıldı. Şimdi daha iyi bir gelecek yaratabilmek için işletmelerimizi ve ticareti yeniden hayal etmemiz, yeniden icat etmemiz ve yeniden kodlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Kovid-19’un sektörlere çok büyük etkisi olduğunu anımsatan Peter Fisk, “En önemli değişim ise insanların iş hayatında, günlük hayatta, çalışma ve öğrenme süreçlerinde ve alışveriş ve eğlence biçimlerinde oldu. Dijital platformlara geçiş yapıldı. Birçok perakendeci 10 yıl sürecek bir değişimi yalnızca bir yılda yaşadığını belirtiyor” ifadelerini kulandı.

‘İyi’ büyümek lazım

İş hayatında büyümenin yalnızca yeni kitleler ve yeni coğrafyalar aramak ya da aynı sektör içerisinde daha çok ürün ve hizmet geliştirmeye çalışmakla ilgili olmadığına da işaret eden Fisk, gerçek büyümenin içinde bulunulan pazarları ve iş modellerini yeniden şekillendirme aracılığıyla gerçekleştiğinin de altını çizdi. Fisk, son 18 ayın en başarılı şirketlerine bakıldığında tamamının farklı düşünen şirketlerden oluştuğunu da kaydetti. Fisk, sözlerini şöyle sürdürdü: “’İyi’ büyümenin ne olduğunu da hatırlamamız gerekiyor. Daha çok satmak, kazancı ve pazar payını yükseltmek daha çok kar oluştursa da ‘iyi’ büyüme anlamına gelmiyor. Hızla değişen pazarlarda, şirketlerin geleceğe yönelik kar edebilmeleri için uzun vadeli sürdürülebilir kaynakları yani değer odaklı büyümeyi araması gerekiyor.” Fisk, Türkiye’nin tekstilde harika bir geçmişi olduğunu ancak çok hızlı değişmesi gerektiğini söyledi.

Harika şirketleriniz var

Peter Fisk’e, Türk iş dünyasıyla ilgili de görüşlerini soruyoruz: “Son 20 yıldır Türk şirketleriyle çalışıyorum. Bu dönemin büyük bir çoğunluğunda, Türkiye’nin ekonomik gelişimi başarı gösteriyordu. Yakın zamanda, bu başarı yavaşladı ve hepimiz bu yavaşlamanın içerdiği zorlukların farkındayız.

Türkiye’de birçok harika şirket ve insan var. Önemli olan değişen dünyaya cevap verebilmek, Asya’nın hızla büyüyen pazarları ve şirketleriyle etkileşime geçebilmek ve bir yandan da Orta Doğu ve Afrika’yla etkileşim halinde olmak. Aynı zamanda yeni teknolojileri yalnızca üretim alanında değil çalışma şekli olarak da benimsemek ve organizasyonları daha yaratıcı, çeşitli ve yetkin olacak şekilde dönüştürmek.”

Peter Fisk, Türk iş insanlarına da şu tavsiyelerde bulundu:

“Türk şirketlerinin girişimciliklerini yeniden keşfetmeleri gerekiyor. Ancak bu keşif daha küresel, modern ve teknolojik bir şekilde olmalı. Buradaki anahtar konular hayal gücü, ortaklıklar ve cesaret.”