Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Uluslararası piyasalarda, Trump’ın seçim kampanyasının Rusya ile olası bağlantısını işaret eden belgeler piyasaları olumsuz yönde etkiledi, ABD hisseleri ve dolar düştü

Başkan Trump’ın geçtiğimiz yıl yürüttüğü seçim kampanyasının Rusya ile olası bağlantısını işaret eden belgelerin ortaya çıkması finansal piyasaları olumsuz yönde etkiledi. ABD hisse senetleri, dolarla beraber düştü. Güvenli limanlara olan talep arttı.

S&P 500 Endeksi, yüzde 0.5’den daha fazla düştü. Bloomber Dolar Spot Endeksi, erken gelen kazançlarını sildi. ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.37’ye yakın bir seviyeye tutundu. Altın, dalgalandı.

Hisseler, Başkan Trump’ın oğlunun, bir Rus avukatın Clinton’ın seçim kampanyasını olumsuz etkileyecek bilgileri verme önerisini kabul ettiği konuşmaları gösteren e-postaları Twitter hesabından paylaşmasının ardından, düşüşe geçti.

People’s United Wealth Management Stratejisti John Conlon, “Bu zamana kadar, piyasalar siyaset haberlerini görmezden geliyordu” ve “Beni şaşırtıyor, çünkü şuan kazanç sezonunun başındayız. Eskiden bu büyük bir faktördü. Kongre, dikkatini Rusya’ya çevirmişken, tüm bu olanlar arka plana itilecek” ifadelerini kullandı.

Piyasalarca izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*ABD’de bu hafta Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşması piyasalarca takip edilecek. Yellen Çarşamba ve Perşembe günleri Temsilciler Meclisi’nde yarıyıl sunumu yapacak. Başkan’ın istihdam verisi ve para politikasına ilişkin mesajları önemli olacak.

*İngiltere, Avrupa Birliği’nden resmen çekildiğine dair bildiriyi bu hafta yayınlayacak.

*Kanada Merkez Bankası, faiz artırımına dair kararını yarın açıklayacak.

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:09’da yüzde 0.3 düşerek, 2,421.44 seviyesine geldi. Endeks, Trump’ın oğluyla ilgili rapor ortaya çıkmadan önce, yatay seyrediyordu.

*Euro Stoxx 50 Endeksi, Pazartesi günü elde etiiği yüzde 0.4’lük kazancın ardından, yüzde 0.4 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.7 sıçradı.

Emtia

*Batı Teksas Petrol ü, ABD’de ham Petrol stoklarında düşüş göstermesi beklenen verinin öncesinde yüzde 1 düştü ve varil başına 43.95 dolara indi.

*Altın, daha sıkı para politikası beklentileriyle yüzde 0.3 düştü ve ons başına 1,210.51 dolara inerek Mart’tan bu yana olan en düşük seviyesine yaklaştı.

Tahviller

*ABD’de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, 1 baz puan artarak yüzde 2.39’a çıktı.

*Avrupa’da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, 1 baz puan yükseldi ve yüzde 0.55’e çıktı. İngiltere’de gösterge faizler de benzer bir miktarda yükseldi ve iki günlük toparlanmanın ardından yön değiştirdi.

Para birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. Dolar, sterlin dışındaki bütün büyük paralar karşısında güçlendi.

*Sterlin, yüzde 0.2 değer kazanarak 1.2903 dolardan işlem gördü. Euro ise fazla değişmedi.

Asya

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 114.33 seviyesine geldi ve kayıplarını üçüncü gününe taşıdı.

*Japonya’da Topix Endeksi, yüzde 0.7 tırmandı. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi, yüzde 1.6 kazanarak üç hafta içerisinde ilk kez arka arkaya kazanmaya yöneldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi ise yüzde 2.1’lik bir yükseliş kaydederek 16 Mart’tan bu yana olan en büyük kazancını elde etti.

*Shangai Bileşik Endeksi, öğleden sonraki işlemlerde kısa süren yükselişinin ardından yüzde 0.3 düştü. Çin’deki diğer endeksler de aşağı yönde hareket etti.

***

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen`ın çarşamba ve perşembe günü Kongre`de yapacağı sunumlar öncesinde genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın çarşamba ve perşembe günü Kongre’de yapacağı sunumlar öncesinde genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

ABD’de dün açıklanan tüketici kredileri, mayısta yüzde 5,8 artarak son 7 yılın en hızlı yükselişini kaydetti. Yellen’ın yarın ve perşembe günü Kongre’de yapacağı sunumların öncesinde pay piyasalarında sakin bir seyir izlenirken, dolar endeksi de 96’nın üzerinde dengelendi. Dün Dow Jones endeksi önceki kapanış seviyesinin hemen altında günü tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,09, Nasdaq endeksi yüzde 0,38 yükseldi.

Avrupa tarafında, dün Almanya’da açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,46, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,40 değer kazandı. Avro/dolar paritesi ise geçen haftaki yükselişin ardından bu hafta 1,14 seviyelerinde sakin bir seyir izleyerek Yellen’ın açıklamalarını bekliyor.

Bugün dolar/yen paritesinin, yaklaşık 1 aydır devam eden yükseliş eğilimini sürdürmesinden destek bulan Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,1 yükseldi. Dolar/yen paritesi, 114,46 ile yaklaşık 4 ayın zirvesine çıktı.

Yurt içinde, Yellen’ın sunumları öncesinde döviz kurlarındaki sakin seyrin pozitif etkisiyle yükselen BIST 100 endeksi, 101.000 puanı aşarak günü yüzde 1,01 artışla 101.097 puandan tamamladı. Dün günü 3,6086’dan tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,2 artışla 3,6150 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, Katar krizi ile ilgili gelişmelerin piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ettiğini belirterek, bugün ABD’de JOLTS açık iş sayısı ve açıklanmaya başlayacak şirketlerin ilk yarı finansal sonuçları ile Fed yetkililerin konuşmalarının takip edileceğini ifade etti.

Fed’in bilanço küçültme sürecine ilişkin ipuçlarının piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 100.000 seviyesinin destek, tarihi zirvesi konumundaki 101.416 ve 102.200 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını dile getirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.