Lüksemburg 2013'ün yıldızı

IMF Greece Financial CrisisİMF’ye göre, Brunei, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Güney Sudan, Amerika ve Lüksemburg 2013’ün yıldızı oldu.
EKONOMİ-İMF bu ülkeleri bazı kriterlere göre 2013’ün en iyileri seçti
BRUNEİ:EN AZ BORÇ
Ölçü:Devlet borcu
2013 tahmini: % 2,4
Bu küçük islami krallığın kayda değer ölçüde gaz ve petrol rezevi zengini olduğunu söylemek mümkün. Bruneililerin yaşam standartları oldukça yüksek. Ülke vatandaşları, Güneydoğu Asya’nın kişi başına en yüksek ikinci gelir dışı ve eğlence vergisini ödüyorlar. Brunei Sultanlığı’nın 29. Sultanı ve ilk Başbaşkanı Hassanal Bolkiah’ın dünyanın en zengin kişilerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan ülkenin enerji zenginlikleri hızlı bir şekilde tükeniyor. Brunei, petrole bağımlılığını azaltarak bankacılık ve truzim gibi sektörlere yönelmeye çalışıyor.
EKVATOR GİNESİ CUMHURİYETİ:EN FAZLA YATIRIM
Ölçü: Toplam yatırımın GSYH’ya oranı
2013 tahmin:61,3%
1190’larda yapılan petrol keşifleri bu tarım ekonomisinin gelişmesine sebep oldu. Bu rezervler, Afrika’nın batı yakasında bulunan ülkede yatırımların sağlamlaşmasına neden oldu ve Ekvator Ginesi bu kıtada en bulunan yüksek kişi başına geliri en yüksek ülke konumuna yükseldi. Ekvator Ginesi, Kuzey Amerika’ya, Avrupa’ya ve Asya’ya petrol ihraç ediyor. Ülke en büyük doğal gaz ihracatını ise Japonya’ya gerçekleştiriyor. Enerji sektörü sayesinde dışarıdan gelen nakit para, ülkenin temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olsa da, ülkede hala fakirlik ve yüksek hastalık oranı gibi problemler boy göstermeye devam ediyor.
GÜNEY SUDAN:EN HIZLI BÜYÜME
Ölçü:GSYH büyümesi
2013 tahmini: %24,7
Bugünün Sudan’ı, iç savaşın eşiğinde olması ile 2011 Sudan’dan ayrılıyor. Aralık ayında olan darbe girişiminden sonra şiddet olaylarında artış gerçekleşti. Buna rağmen, hükümetin petrol üretimini durduracağı tartışmalarının ardından, dünyanın en yeni ülkesi 2013’de gücünü geri aldı. Petrol üretimi Nisan ayında yeniden başladı ve ekonomide çok hızlı bir büyüme yaşanmasını sağladı.
AMERİKA:EN BÜYÜK EKONOMİ
Ölçü:Ekonominin büyüklüğü
2013 tahmini:16,7 trilyon dolar
Amerika hala açık ara farkla ekonomi bloğunun en büyük oyuncusu olmaya devam ediyor. Ülkenin 2013’de GSYH’nın tahmini olarak 16.7 trilyon dolar olarak gerçekleşiyor. Bu rakam dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’in iki katı büyüklüğünde gerçekleşiyor.
LÜKSEMBURG:EN YÜKSEK KİŞİ BAŞINA GELİR
Ölçü:Kişi başına GSYH
2013 tahmini: 110.573,00 dolar
Üst üste iki yıl boyunca Lükemburg kişi başına en yüksek GSYH’ya sahip olan ülke oldu. Ülkenin bu başarısı, küçük nüfusundan ve istikrarlı ve finans odaklı ekonomisinden kaynaklanıyor. Lükemburg bu gelir düzeyi ile enerji zengini olan Katar’ı da geride bırakmayı başarıyor. Katar’ın kişi başına GSYH’sı 104,655 dolar olarak gerçekleşiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.