Ekonomist Jim O’Neill, yenin yüzde 25 fazla değerli olduğunu savunarak, Japonya’nın cari fazla döneminin sonuna yaklaştığını söyledi.
Goldman Sachs’ın ekonomisti ve 10 yıl önce BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) kavramını ilk olarak kullanan kişi olan Jim O’Neill, yenin gerçek değerinin yüzde 25 üzerinde fiyatlandığını, Japonya’nın ticaret ve cari fazla verdiği döneminin sonuna yaklaştığını savundu.
Japonya’nın cari fazla verme yeteneğini kaybediyormuş gibi göründüğünü söyleyen O’Neill, “yüzde 1’de seyreden tahvil faizleri ve yüzde 200’lere ulaşan Borç/GSYH oranıyla birlikte, yüzde 25 fazladan değerlenen yen de göz önünde bulunduğunda, bu durum bizim gibi makroekonomistler için çok ilgi çekici bir durum” dedi.
Japonya’nın borçlanma maliyetlerini, gelişmiş ülkeler arasında ikinci en düşük seviyesinde tutabilme yeteneği, ülkenin yabancı varlıklarındaki net pozisyonlarına bağlı bulunuyor. Şirket kârlarını ve ihracatçaları azaltan güçlü yen, cari dengede açığa sebep olarak, tahvil faizlerini yukarı çekebilir. Bu da ülkenin borçlanmasını daha pahalı hâle getirir.
31 Ekim’de dolar karşısında 75.35 seviyesinden 2. Dünya Savaşı sonrası rekorunu kırmış olan Japon yeni, Standard&Poor’s’un 9 Euro Bölgesi ülkesinin notunu indirmesinin ardından da 16 Ocak’ta euro karşısında 11 yılın zirvesine tırmandı. Japon yetkililer geçtiğimiz yıl, yendeki yükselişi durdurmak ve 11 Mart’taki depremin ardından ülke ekonomisinin toparlanmasında oluşabilecek bozulmaları önlemek için 3 kez müdahalede bulundu.
Japon tahvillerindeki kısa pozisyonların amorti edileceği zamanın yaklaştığını söyleyen O’Neill, Japonya’nın durumunun, şu an Avrupa’dan daha ilginç olduğunu, Avrupa’nın ilginçliğini 18 ay önce kaybettiğini belirtti.