Papa, Türkiye büyümemizde motor görevi görecek

İtalya’nın en büyük bankası UniCredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Gianni Franco Papa, Türkiye’nin büyümelerinde motor görevi göreceğini belirtti. Papa, Türkiye’nin yatırımı sürdürecekleri ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
KOÇ Grubu ile Yapı Kredi’de ortak olan İtalyan UniCredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı Gianni Franco Papa, “Türkiye’de önemli büyüme rakamları, ortağımız Koç grubu ile çok iyi ilişkilerimiz ve büyüme için alanımız var. Bu aslında başarının reçetesi. Türkiye, Polonya, Rusya ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte daha çok yatırım yapacağımız ülkelerden biri. Büyümenin doğru temeli olan kârlılık ve likiditenin aynı anda bulunduğu bu ülkelerde penetrasyonumuzu artırmak istiyoruz. Tabii diğer ülkeleri terk ediyor da değiliz” dedi.
KAPI OLMAK İSTİYORUZ
Viyana’da düzenlenen Euromoney toplantıları sırasında Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Papa, şunları söyledi: “Bulgaristan, Hırvatistan gibi ülkelerde piyasanın en büyük oyuncusuyuz. Türkiye’de yüzde 10 pazar payımızdan memnunuz, ancak her yönden büyümeye önem veriyoruz. Perakende bankacılıkta ve Türkiye’ye giderek daha çok gelen uluslararası şirketler için önem taşıyan ticari bankacılıkta büyüyeceğiz. Türkiye’deki uluslararası yatırımcılar için bir kapı olmak istiyoruz. 22 ülke ve 50 bölgedeki varlığımızın da avantajını kullanıyoruz.”
YENİ ORTAKLAR OLABİLİR
Avrupa’nın ihtiyacı olanın daha az değil, daha çok Avrupa olduğunu söyleyen Papa, şöyle konuştu: “Hissedarlarımızın İtalya’nın notunun düşürülmesinden etkileneceğini düşünmüyoruz. Net sermayemizin yüzde 40’ını sermayeleştirdik. Hâlâ ne kadar daha büyüyebileceğimiz görülüyor. Hatta yeni ortaklarımız da olabilir. Farklı ülkelerden müşterilerimizle konuştuğumuzda da kötümser olmadıklarını görüyorum. Bugün hiçbir banka artık pazar payı peşinde koşmuyor çünkü herkes çok daha dikkatli. Likidite, sermaye endişesi var. Yüzde 10 ile Avrupa’daki en iyi aktifleşmiş bankalardan biriyiz. Bu bizim daha çok iş yapmamızı sağlayacak.”
TÜRKİYE VE RUSYA
UniCredit Orta ve Doğu Avrupa ile Polonya Stratejik Planlama Bölümü Başkanı Fabio Mucci, Türkiye’nin en çok odaklandıkları ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Uzun vadede Türkiye bizim için anahtar ülkelerden biri. 2011-2015 döneminde Türkiye ve Rusya’nın, bankacılık sisteminin bölgedeki toplam karının yüzde 66’sını karşılayacağını düşünüyoruz. Bu iki ülke bölgedeki büyümenin en güçlü olduğu ülkeler olacak. Türkiye ve Rusya karın aslan payını alacaklar.”
KREDİLERDE YÜZDE 17 BÜYÜME
Mucci, 2012’nin Türkiye ekonomisinde yumuşak inişin görünür hale geldiği bir yıl olacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Geçen yılki Çin benzeri büyümeden daha yavaş büyümeye dönülecek. Kredi büyümesinde de bir yumuşak iniş görülecek. 2011’de yüzde 31 kredi büyümesi görüldü, bu yıl ise kredi büyümesinin yüzde 17 olmasını bekliyoruz. Bölgede bu oran yüzde 10 civarında olacak. Ekonomide büyük boyutlu dengesizlikler varsa müdahale etmek zorundasınız, bu anlamda Merkez Bankası’nın müdahalesi doğru ve etkili.”
İTALYA’NIN NOTUNUN İNMESİ PEK ETKİLEMEZ
İTALYA’nın kredi notunun iki basamak düşürülmesinden banka olarak ciddi şekilde etkilenmeyi beklemediklerini belirten Gianni Franco Papa, “Varlıklarımızın yalnızca üçte biri İtalya’da, üçte biri AAA ve AA notuna sahip Almanya ve Avusturya’da, kalan üçte biri de Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ve Polonya’da. Türkiye, Polonya ve Rusya güçlü ekonomiler. Bu nedenle bu not indirimlerinin bu ülkelerde önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz” dedi.
BÜYÜK GRUPLARIN TÜRKİYE’YE YATIRIM İŞTAHI DEVAM EDİYOR
TÜRKİYE için 2012’de yüzde 3.6 büyüme beklediklerini belirten Gianni Franco Papa, “Büyük grupların Türkiye’ye yatırım iştahının devam ettiğini görüyoruz. Türkiye çok büyük ve genç bir nüfusa sahip. 700 bin genç her yıl işgücüne katılıyor. Yatırım anlamında hem üretim, hem de finansman alanlarında büyük fırsatlar var” diye konuştu.
MERKEZ BANKASI İYİ İŞ ÇIKARDI
2008’dan bu yana Merkez Bankalarının tüm dünyada önemli rol üstlendiklerini ifade eden Gianni Franco Papa, şunları söyledi: “1929’dan çok daha derin bir kriz oldu. Genel anlamda Merkez Bankaları iyi iş çıkardı. Türkiye Merkez Bankası çok hızlı bir büyümeyle karşı karşıya kaldı, kredilerde yüzde 31 büyüme yaşandı ve her an patlayacak yumuşak bir balon ekonomi oluşmadığından emin olmaları gerekliydi. Oldukça iyi bir iş çıkardılar. Analistlerin ‘ortodoks olmayan’ dedikleri politikalar izlediler. Şaşırtıcı olabilir ama işe yarıyor. Günün sonunda bence buna değdi.”
MARIO DRAGHI DOĞRU YAPIYOR
Avrupa’da temel sorunun ortak tek bir para birimi ve 27 farklı ülke olması olduğunu ifade eden Gianni Franco Papa, şunları söyledi: “Mali birlik sağlamaya yönelik artan bir baskı var. Sorunun çözümünde daha hızlı çözüm Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha aktif ve proaktif rol üstlenmesi olur, bu nedenle en büyük borç verici olarak aksiyon alıyor. Son birkaç ayda ECB’nin piyasadan tahvil almakta daha aktif olduğunu görüyoruz. Faiz oranlarının düştüğünü görüyoruz. Bence ECB Başkanı Mario Draghi doğru şeyi yapıyor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.