Piyasalar ABD’deki seçim sonuçlarına odaklandı

Asya-Borsa-2014-1Uluslararası piyasalarda dikkatler, ABD’de gerçekleştirilen Kongre seçimlerinin sonuçlarına çevrildi

ABD endeks vadeli kontratları ve dolar, ABD’de Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu elde etmesinin ardından yükselirken, altın ve Brent petrolü dört yılın en düşük seviyelerine geriledi. Rus rublesi sert düştü ve Asya hisse senetleri altı haftanın zirvesinden geri çekildi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Londra saati ile 08:16’da, yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi beş yılın zirvesine çıktı. Altın, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki varlıkların altı yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 1.6 değer kaybetti. Petrol, ABD’de açıklanacak olan stok verileri öncesi değer kaybetti. Ruble rekor seviyeye düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 sıçradı.

ABD’de Cumhuriyetçiler, Ocak ayında Senato’da çoğunluğu elde etmek için gereken en az altı sandalyeyi aldı ve buna bağlı olarak, 2007’den beri Senato’nun Cumhuriyetçi lideri olan Mitch McConnell, Barack Obama’nın başkanlık süresinin kalan iki yılında yasal gündemi belirleme pozisyonuna geldi. Singapur’da CMC Markets stratejisti Desmond Chua, bazı yatırımcıların, Cumhuriyetçilerin politikalarının iş dünyasının daha lehine olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Chua, “Bu durum rallinin sürmesine yardımcı olmalı,” dedi ve “ABD hisse senetleri, güçlü şirket karları ve iyileşen temel ekonomik göstergelerin etkisi ile, yükseliş trendinde” şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 8.9’luk bir ralli yaparken, Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Nasdaq 100 endeks vadelileri yüzde 0.4 tırmanırken, Dow Jones vadelileri yüzde 0.3 yükseldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.2 düştükten sonra, bugün 1,089.46 puana çıktı ve 27 Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro ve İsviçre frankı yüzde 0.2 zayıflarken, emtia üreticileri Avustralya ve Norveç’in paraları en az yüzde 0.5 zayıfladı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.