Piyasalar “büyüme” beklentisinde

new-york-borsaPiyasalar “büyüme” beklentilerine yoğunlaştıUluslararası piyasalar, ABD, Avrupa ve Asya ekonomilerinin farklı büyüme görünümlerinden yön buluyor.

Dolar, Çin’de yavaşlayan imalat sanayi büyümesi ve Japonya Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde teşvikleri genişletmesin, ABD, Asya ve Avrupa ekonomilerinin büyüme görünümlerinin farklılaştığının altını çizmesinin ardından, yen karşısında yaklaşık yedi yılın en yüksek seviyesine yaklaşırken,petrol değer kaybetti ve tahviller yükseldi. Ruble değer kaybetti ve doğal gaz vadeli kontratları yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, doların yen karşısında 112.76 ile Aralık 2007’den bu yana en güçlü seviyesine ulaşması ile birlikte, Londra saati ile 08:26’da, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Euro iki yılın en düşük seviyesi yakınında ve altın spot piyasada yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,168.85 dolara indi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 geriledi ve doğal gaz vadelileri, ABD’de havaların soğuyacağı tahmini ile birlikte yüzde 4.1 değer kazandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Rus rublesi yüzde 1.1 geriledi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD’de 31 Ekim’de açıklanan tüketici güveni ve imalat sanayi verilerinin, dünyanın en büyük ekonomisinin görünümünün Avrupa ve Asya ekonomilerine göre çok daha güçlü olduğunun altını çizmesinin ardından, en son Haziran 2010’da görülen seviyelere doğru yükseliyor. Çin’de haftasonu açıklanan resmi fabrika üretimi göstergesi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşüş gösterirken, bugün açıklanan özel sektör göstergesi Eylül ayına göre değişmedi. Japonya’da piyasalar, merkez bankasının daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal gevşeme programını artırarak yatırımcıları şaşırtmasının ardından bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

Singapur’da Standard Chartered Plc yatırım stratejisti Audrey Goh, “Dolardaki güçlü seyir, ABD, Japonya ve Euro Bölgesi faiz görünümlerinin farklılaşması ile birlikte devam edecek,” dedi ve “ABD’deki büyüme ivmesi oldukça güçlü. Avrupa, diğer taraftan, zayıflayan ekonomik veriler görmeye devam ediyor. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın geçen haftaki hareketi sonrası, Avrupa Merkez Bankası üzerindeki daha fazla gevşemeye gitme baskısını artıracak” şeklinde görüş bildirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.