Piyasalar inişe geçti

Piyasalarda yön yeniden aşağı çevrildi. Yunanistan’ın tahvil takası hala çözümlenmedi. Almanya’nın önerisi de ortalığı karıştırdı.
Yıla iyi başlayan piyasalar geçtiğimiz haftayı yine Yunanistan haberlerini takip ederek geçirdi. Cuma günü gelen Yunanistan’ın tahvil takası anlaşmasına yakın olduğu haberleri yeniden umut yaratsa da yeni hafta konuya dair bir gelişme olmadan başladı. Geçtiğimiz haftanın en önemli verilerinden ABD büyüme rakamlarını istenilen verememesi ile hafta karışık kapandı. Dow Jones % 0.58 gerileyerek 12660 seviyesinde, S&P 500 % 0.16 gerileyerek 1316 seviyesinde günü tamamlarken Nasdaq endeksi % 0.40 yükselerek 2816 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda arka arkaya dördüncü hafta S&P 500 ve Nasdaq endeksleri değer kazanırken, Dow Jones endeksi değer kaybetti. Haftalık bazda Nasdaq endeksi % 1.07, S&P 500 endeksi % 0.07 değer kazandı. Fed’in faizleri 2014 sonuna dek düşük tutma kararı olumlu seyirde etkili olurken beklenenden kötü gelen ev satışları ve büyüme verileri S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde haftalık bazda alımları törpüledi, Dow Jones endeksi ise % 0.47 değer kaybetti.
Fitch’ten gelen not kararı ile İtalya ve İspanya’nın notunun iki kademe birden düşmesi ve 5 Avrupa ülkesinin daha notunun değişmesi buna ek olarak Yunan başbakan Papademos’un çarşambaya kadar anlaşma olmaması halinde ülkenin batacağı açıklamaları yeni haftaya damgasını vurdu. Almanya Yunanistan’a bütçe komisyonu atanması teklifi ortalığı karıştırdı.AB Liderler Zirvesi bugün başlıyor. Zirvede, Yunanistan’ın yanı sıra “mali birlik” konularının da tartışılması bekleniyor.
Yeni haftada geçtiğimiz haftayı tatille geçiren bütün Asya endeksleri bu hafta açık. Çin tarafından parasal genişlmeye dair sinyal gelmemesi ile Asya’da da hafta negatif başladı.
Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,54 (48,17 puan) azalarak 8.793,05 puandan günü tamamladı. Asya’da ayrıca Hong Kong Borsasında Hang Seng Endeksi yüzde 0,80, Şanghay Borsasında SE Composite Endeksi yüzde 0,83, Güney Kore Borsası yüzde 1,24, Avustralya Borsası yüzde 0,37, Endonezya Borsası yüzde 0,89, Hindistan Borsası yüzde 1,21, Singapur Borsası yüzde 0,77 oranında değer kaybetti.Tayvan Borsası yüzde 2,40, Yeni Zelanda Borsası yüzde 0,38, Tayland Borsası ise yüzde 0,30 oranında değer kazandı.
Türkiye’de, yılbaşındna beri yüzde 12 değer kazanan İMKB yeni haftada azalan risk iştahı ile karşı karşıya. Yeni haftada VOB69.950 puandna yüzde 0.50 düşüşle açılırken gösterge tahvil yeni günde 9.50 seviyesinde. İMKB-100 Cuma gününü yüzde 0.70 yükselişle tamamlarken Avrupa ve ABD borsaları haftayı ekside tamamladı. Dolar-TL 1.78´de seyretmeye devam ederken döviz sepeti 2.06’nın altında.
Altın 1729 dolara, gümüş 33.4 dolara gerilerken, NY WTI 98.85, Brent 111 dolara gevşedi.
ABD ekonomik veri gündeminde bugün Aralık ayı kişisel gelir ve harcama verileri açıklanacak. Salı günü S&P Case Shiller ev fiyat endeksi, Chicago PMI, Conference Board tüketici güven endeksi var. Çarşamba ADP özel sektör istihdam raporu, ISM imalat endeksi, inşaat harcamaları, Perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları bekleniyor. Cuma günü fabrika siparişleri, ISM hizmet endeksi ve Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.
Türkiye’de Salı günü Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak. Aynı gün TÜİK Aralık ayı dış ticaret istatistiklerini açıklayacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.