Piyasalar yükselişe geçti

Dün ECB’nin yarattığı hayal kırıklığını bugün İspanyol Başbakan Rajoy’un yardım isteyeceğine dair çıkan spekülatif haberler tersine çevirdi.
BT PİYASAM-Piyasalarda haftanın işlem gününde içeride ikinci yarının başlaması ile yön yukarı döndü. Bir gün öncesinde ECB Başkanı Mario Draghi’nin piyasa beklentilerini karşılamayan açıklaması ile moraller bir hayli bozulmuştu.
En büyük etki ise İspanyol ve İtalyan tahvil faizlerine gözlenmişti.
Haftanın son işlem günün ikinci yarısında gelen, İspanyol Başbakanı Rajoy’un bir basın toplantısı düzenleyeceğine dair spekülasyon, piyasaları heyecanlandırmaya yetti.
Henüz daha resmi makamlar tarafından doğrulanamayan haber ile İspanya’nın bankalar sonrasında ülke içinde yardım isteyeceği yönünde algı güçlenirken hem faizlerde hem de endekslerde tersine rota döndü.
İçeride İMKB ikinci yarı açılışı ile 64.416 puana çıkarken Avrupa’da yüzde 4 üzeriden kazançlar dikkat çekiyor. İtalya yüzde 4.30 primle güne devam ederken, İspanyol borsası yüzde 3.37 yukarıda. Almanya ve Paris borsaları aynı saatte yüzde 2 yukarıda.
Draghi’nin olası tahvil alımlarının eğrinin kısa ucuna odaklanacağı açıklamasından sonra İspanya’nı 2 yıl vadeli tahvil faizi yarım puandan fazla düşüşle yüzde 3.78’e geriledi.
İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi sabah yüzde 7.43’ü gördükten sonra 16 baz punalık düşüşle yüzde 7’yegeriledi. İtalya’nın 10 yıllık faizi 22 baz puanlık gerileme ile yüzde 6.08’e geriledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.