Piyasalarda Portekiz korkusu

Yatırımcılar, ekonomistler ve politikacılar, Portekiz ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyacağından endişe ediyorlar.
Portekiz’in gelecek yıl finansman için piyasalara dönemeyeceğinden korkuluyor. Portekiz hükümetini finansal ihtiyaçları kurtarma anlaşmasına bağlı kaldığı sürece bu yıl için karşılanacak olsa da ülkenin gelecek yıl Eylül 2013´deki 9 milyar euro borcunu ödemesi için sermaye piyasalarına erişimini tamamen geri kazanması gerekiyor.
Bu tarih uzakta görünse de IMF, Yunanistan’da olduğunu gibi daha fazla kredi dilimini serbest bırakmadan önce Portekiz’in gelecek yıl için finansman planlarını görmek isteyebilir. Yine Yunanistan´da olduğu gibi ülkenin bir yıl içinde piyasalara dönemeyeceği netleşirse IMF yeni kurtarma şartları talep edebilir.
Portekiz tahvili için yatırımcıların talep ettiği faiz göz önüne alındığında ekonomistler böyle bir durumun gerçekleşmesinin olası olduğu görüşünde.
IIF, “Hükümetin 2013’de uzun vadeli tahvil ihracına başlayabileceği varsayımı sorunlu. Portekiz devlet tahvilinde faizler hala yüzde 12´nin üzerinde. Mali hedefler tutturulsa bile bu varsayımın gerçekleşmesi olası görünmüyor.” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.