Piyasalarda sakin seyir devam ediyor

Piyasalarda sakin seyir devam ediyor. Çin’den gelen enflasyon datası ve beraberinde Çin hükümetiden yeni bir karar beklentisi ile Asya’da pozitif seyir devam ediyor.
BT PİYASAM-Piyasalar tarafında Merkezlerden gelebilecek haberlerin beklentisi hala etkili görünüyor. Veri gündeminin zayıf olması ile endekslerde sert hareketler gözlenmezken liderlerin tatillerinden dönmeleri bekleniyor.
Dün Avrupa’da gündemi oluşturan önemli haberler Almanya ve İngiltere tarafından geldi. Almanya’da Merkel’in ekonomi danışmanı Alman halkının daha fazla teşvik paketine karşı olduğunu açıklaması bir gün önce Juncker’in euronun dağılabileceğini belirtmesi şimdilik sadece piyasaların izlemeye aldığı açıklamalar oldu. İlk etapta fiyatlarda etkisi gözlenmiyor. Ekonomi danışmanının dün yaptığı değerlendirmelerde de euronun parçalanabileceği yönünde açıklama yapması önemli noktalar arasında yer aldı. Bir başka açıklama ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King’den geldi. King duymaya çok alışılmış olunan her opsiyonun masada olduğunu açıklaması ve gidecek uzun bir yol olduğu yönündeki değerlendirmesi takip edildi. Yeni günde İspanya ve İtalya ve Slovenya’nın notlarının düştüğü haberleri geldi.
Sakin seyir ABD piyasalarında da etkili oldu. Kapanışlar yatay seyretti. Dallas FED Başkanı daha fazla Merkez Banklarının teşvik için kapasitesi olmadığını söylemesi ve FED’in daha fazla bir şey yapmasına gerek olmadığını açıklaması dikkat çekici oldu. ABD’de New York borsasında endeksler günü karışık bir seyirde
tamamladı. Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 7.04 puan veya yüzde 0.05 artışla 13.175,64 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 4.61 puan veya yüzde 0.15 düşüşle 3.015,25 puana, S&P 0.87 puan veya yüzde 0.06 artışla 1.402,22 puana geldi.
Yeni günde Asya’da Çin, Japonya ve Kuzey Kore’dan gelen datalar gündemi oluşturdu. Asya’da yeni günde yön yukarı. Çin’den gelen enflasyon rakamlarındaki yavaşlama sonrasında devletin zorunlu karşılıklarda indirim ya da politika faizlerinde indirim yapabileceği yönünde algı güçleniyor. Asya tarafında gelen bir başka Japonya faiz toplantısında değişikliğe gitmezken Kore tarafında da faiz değişmedi. Seul ve Tokyo % 1’in üzerinde değer kazandı. Hong Kong % 1’e yakın, Şanghay çok hafif artıda işlemlerini sürdürüyor.
Avrupa borsalarının yeni güne hafif yükselişle başlaması bekleniyor.IG Markets, FTSE 100’ün 9, Dax’ın 6 ve Cac-40’ın 11 puan artıdaaçılacağını tahmin ediyor. Analistler, Asya piyasalarındaki yukarı hareketler ve Çin, Avustralya’dan gelen olumlu ekonomik verilerin piyasalara bir miktar alıcı getireceğini ancak yatırımcıların temkinli hareketlerinin devam edeceğini vurguluyorlar. Piyasalar bugün Nestle, Swiss Re ve Aegon bilançolarını takip edecekler.
Para piyasaları tarafında dolar TL 1.7816 olurken euro TL 2.2060 seviyesinde. Parite tarafında yeni gün 1.2379 olurken dolar endeksi ise 82.27 seviyesinde.
Emtialarda altın 1616 dolar. Petrol tarafında Brent 112 dolar olurken ABD ham petrolü 93 dolar seviyesinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.