Portakal suyu altın ve petrolü geçti


Volatil piyasalarda yakında takip edilen altın petrol bakır gibi emtiların pabucunu pek tahmin edilmeyen bir emtia dama attı.
Yeni yılın ilk 10 günü geride kalırken emtialar tarafında en çok bu kısa zamanda lider olana baktığımızda çok ilginç bir emtia öne çıkıyor.
Geçtiğimiz yılın sürprizi süt olurken bu yılın başında lider portakal suyu.
Piyasaların lider olan portakal suyunu zirveye taşıyan birkaç etken var. Bunlardan bir tanesi Brezilya’da ithal edilen portakallarda zararlı mantarların ortaya çıkması oldu.
Salı günü itibariyle yapılan açıklamada Ocak ayı kontratlarını yüzde 9.7 arttığını kaydedilirken, Brezilya’dan yapılan portakal suyu ithalatında önemli bir azalış da gözlendi.
Brezilya’da bu sıkıntı gözlenirken Florida’da yaşanan soğuklar nedeniyle ürünlerin hasar gördüğü haberleri bir kapanında kapanmasın a ve fiyatların daha da yükselmesine neden oldu.
6 işlem gününde dondurulmuş portakal suyu fiyatları, yüzde 26 artarak kilosu 2.1275 dolara kadar çıktı.
Portakal suyu vadeli işlemlerinde tarım pazarının küçük bir bölümünü oluştursa dakontratların 1 milyar doları bulduğu görülüyor.
Nielsen verilerine göre ABD’nin portakal ihtiyacının yüzde 75’i Florida’dan sağlanırken, geçtiğimi yılın son 4 haftasına bakıldığında portakal suyu satışlarının yüzde 8.8 düşüş yaşandığı buna karşılık yılın ilk günleri itibariyle fiyatlarda yüzde 7.8 artış da dikkat çekiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.