Portekiz'de kriz sağlık sektörünü etkiledi

Geçen Mayıs ayında 78 milyar avroluk uluslararası mali yardım anlaşması imzalayan ve ciddi kemer sıkma politikası uygulanan Portekiz’de, krizin etkileri sağlık sektörüne de yansıdı.
Portekiz’deki sağcı koalisyon hükümetinin aldığı ve mecliste kabul edilen yeni yasayla 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sağlık hizmetlerine artış geldi. Şimdiye kadar 8,6 avro olan acil servis hizmeti 15 avroya, 9,6 avro olan acil çocuk hekimliği 20 avroya, 2,25 avro olan normal doktor muayenesi 5 avroya, bedava olan uzmanlık gerektirmeyen hastalıklarla ilgili doktor kontrolü de 4 avroya çıktı. Devlet hastaneleri için geçerli olan yeni yasa gereği Portekizliler hastaneye girmeden önce bu paraları ödemek zorunda kalırken, bu yüzden hastanelere bankomat takılması ve kredi kartı makineleri bulundurmaları tavsiyesinde bulunuldu.
Portekiz hükümeti, sağlık hizmetlerine yapılan artışla 2012 yılında 100 milyon avro ek gelir öngörüyor.
Portekiz basını, uluslararası mali yardım için AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaya atıfta bulunarak, ”Troyka’nın noel hediyesi” başlıklarını attı. Portekiz hükümetinin, yeni yıldan itibaren yeni önlemler daha almak zorunda kalacağı belirtiliyor.
Öte yandan uluslararası mali yardım almamasına rağmen ekonomik krizle mücadele eden İspanya’da da sağlık sektöründe bazı yeni önlemler alındı. Katalonya özerk yönetimi, her doktor reçetesi başına hastalardan 1 avro ek ücret alınmasına karar verdi. İspanyol basını, ülkenin yeni başbakanı Mariano Rajoy’un bu kararı örnek alıp, tüm İspanya geneline yaymayı düşündüğünü iddia etti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.