Stiglitz, 'büyüme olmadan euro krizi kötüye gidecektir'

NOBEL ödüllü ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, 2011’in ‘iyimser ABD vatandaşları için’ umutların kaybedilmeye başlandığı bir yıl olarak hatırlanacağı tespitinde bulundu.
‘Sadece birkaç aylığına işsiz kalacaklarını düşünen orta yaşlı insanlar şimdi zorunluluktan emekli olduklarını anladılar’ diyen Stiglitz makalesinde şunları yazdı:
‘ABD’de 7 milyondan fazla aile, evlerini kaybetti. Akşam’ın haberine göre geçtiğimiz 10 yılın mali canlılığının karanlık yüzü Avrupa’da görünür oldu. Yunanistan’da başlayan kriz hükümetlerin tasarruf tedbirleri almasıyla devam etti. İtalya’ya da sıçradı.
İspanya’da ekonomik durgunluğun başından beri yüzde 20’lerde gezinen işsizlik oranı daha da yükseldi. Düşünülemez denilen euronun sonu gerçek bir olasılığa dönüştü.
BÜYÜME OLMAZSA KRİZİN ŞİDDETİ DE ARTAR!
Stiglitz, ‘Bu yıl daha da kötü olacak gibi gözüküyor. ABD’nin siyasi sorunları çözmesi ve işsizliği yüzde 6 oranına çekecek ekonomiyi canlandırıcı tedbirler alması mümkün.
Fakat Avrupa’nın sadece tasarrufla sorunları çözemeyeceğini anlaması da pek mümkün gözükmüyor. Tasarruf sadece ekonomik yavaşlamayı daha da şiddetlendirecektir.
Büyüme olmadan borç ve euro krizi sadece daha kötüye gidecektir’ dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.