Yunanistan, Avrupanın kabusu oldu

Euro Bölgesi Maliye Bakanları Yunanistan’a yardımı görüşmek için dün toplandı. Herkes ‘Anlaşma yakın, ilerleme kaydettik’ açıklamaları yapıyor ama masada henüz bir anlaşma yok. Yunan hükümeti, 20 Mart tarihine kadar 14.5 milyar euro bulamazsa resmen iflas etmiş olacak. Bu da bir anlamda euronun çöküşü anlamına geliyor…
Avrupa’da kritik zirve dün akşam saatlerinde başladı. 2012’nin ilk kritik zirvesinde Brüksel’de buluşan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan hakkında hazırlanan ikinci kurtarma paketinin ana hatlarını tartışırken, Yunan hükümetinin özel sektör temsilcileriyle yaptığı pazarlıklarda gelinen noktayı masaya yatırdı. Yunanistan’ın özel kreditörlerini temsil eden görüşmecilerin, önceki gün son tekliflerini yaptıklarını ve bunu değiştirmeyeceklerini söylemeleri üzerine gözler zirveye çevrilmişti. Yunanistan’ın borç sorununun tahvil takasıyla çözümlenmesi, bu ülkenin borçlarının sürdürülebilir bir yola girmesi ve tüm Euro Bölgesi’ni tehdit edebilecek bir temerrütten kurtulması bakımından büyük önem yaşıyor. Görüşmelere yakın kaynaklar, müzakerelerin geldiği noktada Yunanistan ve özel alacaklıların varmaları beklenen anlaşmaya göre, elinde Yunan tahvili bulunan özel yatırımcıların bu tahvillerden yüzde 65-70 oranında reel zararı kabul edeceklerini belirtiyorlar. Ancak söz konusu tahvillerin yeni ve daha uzun vadeli tahvillerle takasını, dolayısıyla Yunanistan’ın borçlarının GSYH’sine oranının şimdiki yüzde 160’tan 2020 yılına kadar yüzde 120’ye düşürülmesini de içeren borç yapılandırmasının bazı ayrıntıları hala çözümlenmiş değil.
130 milyar euroluk paket tehlikede
PSI uygulamasının kapsamına ilişkin görüşmeler, Yunanistan’ın 2014 yılına kadar finansman ihtiyacını karşılayacak ikinci yardım paketinin önemli bir parçası olarak görülüyor. Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’ndan alacağı ikinci yardım paketi olmadan Yunanistan’ın mart ayında vadesi gelecek olan 14.5 milyar euro borcunu ödemesi mümkün olmayacak ve tüm Euro Bölgesi ekonomisine zarar verecek düzensiz bir temerrüdün yolu açılacak. Euro ülkeleri liderleri ekim ayında, eğer elinde Yunan tahvili bulunan özel yatırımcılar alacaklarının nominal olarak yarısından vazgeçerlerse, 130 milyar euroluk ikinci bir yardım paketinin Atina’ya verileceğini kararlaştırmışlardı.
Biz en iyi teklifimizi sunduk
MÜZAKERELERDE özel sektörü temsil eden Institute of International Finance (IIF) Başkanı Charles Dallara yaptığı açıklamada, ‘Başbakan’a iletilen teklifimizin gönüllü özel sektör katılımına uygun olarak verebileceğimiz azami teklif olduğundan eminim. Bir kavşaktayız; ben oldukça umutluyum’ dedi.
MERKEL DE REST ÇEKTİ
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile düzenlediği ortak basın toplantısında, özel kreditörlerle görüşmelerin sürüncemede kalması halinde Yunanistan’a köprü vazifesi görecek bir kredi sağlanmasının söz konusu olmadığını da belirtti. Merkel, ESM ile ilgili olarak da ‘Şimdi öncelik ESM’nin (kalıcı fon olarak görev yapacak Avrupa İstikrar Mekanizması) operasyona geçmesi, görüşmelerin sonuçlandırılması ve ne kadar sermaye sağlayacağımızı bekleyip görmekte’ yanıtını verdi.
ORTAK TAHVİL ŞART
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi borç kriziyle mücadele edilmesi için Avrupa devletlerinden kurtarma fonlarının boyutunu artırmasını ve Euro Bölgesi ortak tahvili gibi mali riskleri paylaştıracak araçların kullanımını değerlendirmesini istedi. Lagarde konuşma metninde ‘Bir dönüm noktasında olduğumuzun farkına varmalıyız. Burada söz konusu olan herhangi bir ülke veya bölgeyi kurtarmak değil, dünyanın ekonomisinin girdaba kapılmasını önlemek’ dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.