Yunanistan'ın krizden çıkması çok zor

Ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan’daki son gelişmeler, ülkenin bugünkü ekonomik yapılarını sürdürmesi durumunda krizden çıkmasının çok zor olduğuna işaret ediyor.
Atina, mali krizin aşılmasına yönelik dışarıdan yapılan tüm yardım ve desteklere rağmen, bütçedeki açığı kapatmada ve borç verenlerle ortaklaşa belirlenen hedefleri tutturmada başarısız oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupalı yetkililerin, Yunan ekonomisiyle ilgili son verileri ülkenin büyümenin aksine küçülmeye devam ettiğini gösteriyor. Bu konuda açıklanan raporlarda, Atina hükümetinin attığı adımların yeterli olmaması, reformları uygulamaya koymakta gecikmesi ve uygulanan ağır kemer sıkma politikasının halktan destek alamaması, bunlara sebep olarak gösteriliyor.
Yunanistan’ın kurtulması için, Lukas Papadimos başkanlığında oluşturulan teknokrat hükümetin de beklentileri karşılamadığı açıkça gözüküyor.
Dış yardımların sürmesi ve yeni destek paketinin hayata geçirilmesi konusunda ön koşul olarak belirlenen bütçedeki açığın azaltılması, vergi tahsilatı, kamu işletmelerinin özelleştirilmesi, sosyal sigorta, iş ve sağlık alanlarında yapılması gereken reformlar ve borçların yüzde 50 oranında azaltılması programına (PSI) özel sektörün katılımının sağlanmasına yönelik müzakerelerin tamamlanması yeni hükümetin kısa zamanda aşması gereken engeller arasında bulunuyor.
Söz konusu önlemlerin, üç siyasi partinin desteğiyle geçici olarak oluşturulan hükümete önceden biçilen ömür süresinde gerçekleşmesinin olanak dışılığı, dışarıdan gelen raporlarla birlikte ülkenin yarınki durumu hakkında kesin mesajlar verirken, Atina’da resmi ağızların bu konudaki suskunluğu, ekonomik çevreler tarafından beyhude zaman kazanma çabası olarak değerlendiriliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.