Birleşmiş Milletler’de resmi temaslar için bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, burada kendisine yöneltilen Berkin Elvan’ın vefatına ilişkin soruları yanıtlamadı.
Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından gelen “Berkin Elvan’ın ölümü gündeme geldi mi?” sorusuna, “Söz konusu değil. Böyle bir konu gündeme gelmez. Bu, Türkiye içinde bir olaydır. Kendi içimizde konuşacağımız bir meseledir” yanıtını verdi.
Davutoğlu’nun “iç meselemizdir” demesine rağmen, Türkiye çocukların yaşama haklarını garantiye alan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarafı. Hatta Sözleşme’nin üçüncü ek protokolünde Türkiye adına, Dışişleri Bakanı sıfatıyla bizzat Ahmet Davutoğlu’nun imzası bulunuyor.
Davutoğlu, 24 Eylül 2012’de BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, denetim organı olan çocuk hakları komitesine bireysel başvuru hakkının tanınmasını öngören 3’üncü Ek Protokolü’nü Türkiye adına imzaladı.
Türkiye, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ana metnini 14 Ekim 1990’da imzalamış, sözleşme 27 Ocak 1995’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
İŞTE BM ÇOCUK HAKLARI PROTOKOLÜNDEKİ “YAŞAMA HAKKI” MADDESİ
Türkiye’nin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, “her insanın 18 yaşına kadar çocuk sayıldığını” kayıtlara geçiriyor.
Sözleşme’nin en önemli maddelerinden biri, çocukların “yaşama haklarını” güvence altına alan madde. Sözleşmedeki “yaşam hakkına” ilişkin 6’ncı madde şöyle:
– Taraf Devletler her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler.
– Taraf Devletler çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler.