Cameron, tek başına hükümet kurabilecek

David-Cameron-seçim-2015-1Birleşik Krallık’taki genel seçimlerde oyların yüzde 100’e yakını sayıldı. BBC’nin yaptığı hesaplamaya göre, Başbakan David Cameron liderliğindeki merkez sağ eğilimli Muhafazakâr Parti seçimler sonucunda tek başına hükümet kurabilecek. Seçim barajının olmadığı parlamentoda Muhafazakâr Parti’nin 328 vekille temsil edilmesi bekleniyor.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’yı bünyesinde barındıran Birleşik Krallık’ta, 650 bölgeden 630’unda oylar sayıldı. Milletvekili dağılımı şöyle:
Muhafazakâr Parti: 315
İşçi Partisi: 228
İskoç Ulusal Partisi: 56
Demokratik Birlik Partisi: 8
Liberal Demokratlar: 8
Diğer partiler: 15
Oyların yüzde olarak dağılımı ise şu şekilde:
Muhafazakâr Parti 36.6
İşçi Partisi 30.7
UKIP 12.56
Liberal Demokratlar 7.8
İskoç Ulusal Partisi 4.9
Yeşil Parti 3.8
BBC’nin hesabına göre, Muhafazakâr Parti büyük bir sürpriz yaparak Avam Kamarası’nda 328 sandalyeye sahip olacak. Normal şartlarda, bir partinin tek başına hükümet kurabilmesi için 326 vekil çıkarması gerekiyor. Ancak Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein partisinden vekiller parlamentoyu boykot ederek Avam Kamarası’ndaki yerlerini almayacakları için Muhafazakâr Parti’ye 323 sandalye dahi yetecek.
Muhafazakâr Parti’nin lağvedilen parlamentonda 302 milletvekili bulunuyordu. İşçi Partisi ise seçimlerden önce 256 milletvekiliyle parlamentoda temsil ediliyordu. Büyük kan kaybeden Liberal Demokratlar, 56 sandalyeye sahipti.
Seçim öncesi anketlerde Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisi kafa kafaya gösteriliyordu. Ancak sandık çıkış anketi, İşçi Partisi’ni hüsrana uğrattı. Sonuçları yorumlayan İşçi Partisi lideri Ed Miliband, “Bizim için oldukça moral bozucu ve zor bir geceydi” dedi. Seçimlerin bir diğer kaybedeni de Liberal Demokratlar oldu. Hem Miliband hem de Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg’in bu sonuçların ardından istifa edebileceği konuşuluyor.
Birleşik Krallık’ta Türkiye’dekinin aksine seçim barajı yok ve dar bölge sistemi uygulanıyor. Her bölgeyi temsilen bir milletvekili Avam Kamarası’na giriyor.
SANDIK ÇIKIŞ ANKETİ SONUCU KISMEN YANILTTI
BBC, Sky News ve ITV’nin yaptırdığı sandık çıkış anketi ise Muhafazakâr Parti’nin 316 sandalye çıkaracağına işaret ediyordu. Bu ankete göre, Ed Miliband liderliğindeki merkez sol eğilimli İşçi Partisi ise Avam Kamarası’ndaki 650 sandalyeden 239’unu alacaktı.
Sandık çıkış anketi, seçimlerden kaç milletvekili çıkaracağı en çok merak edilen partilerden biri olan İskoç Ulusal Partisi’nin ise 58 sandalye kazanacağını öngörüyordu.
Muhafazakâr Parti’den milletvekili adayı olan ve seçimleri kazanan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson keyifliydi. Johnson, “Eğer bu anket sonucu doğruysa; bu, Muhafazakârlar için çok çok açık bir zafer. İşçi partisi içinse çok kötü bir gece” dedi.
SNP’NİN ZAFERİ
Seçimlerde en büyük patlamayı ise beklenildiği gibi İskoç Ulusal Partisi (SNP) yaptı. İskoçya’daki 59 bölgeden 56’sını kazanmayı başaran parti, 2010’da sadece altı vekil çıkarabilmişti. İşçi Partisi’nin kalesi konumundaki İskoçya’dan gelen bu sonuçlar Miliband’a ağır bir darbe vurdu. Bu sonuçlar aynı zamanda İskoçya’nın yakın zamanda bir kez daha bağımsızlık referandumuna gidebileceğinin sinyalini verdi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması için kampanya yürüten AB ve göçmen karşıtı UKIP’in ise sadece iki milletvekilinde kalması dikkat çekti.
Birleşik Krallık’taki genel seçimlerde sandıklar kapandı. Hiçbir partinin tek başına hükümet kurmasının beklenmediği seçimlerin sonucuna ışık tutabilecek ilk veriler açıklandı.
BBC, Sky News ve ITV’nin yaptırdığı sandık çıkış anketine göre; seçimlerde Başbakan David Cameron liderliğindeki merkez sağ eğilimli Muhafazakâr Parti 316 sandalye çıkaracak. Ankete göre, Ed Miliband liderliğindeki merkez sol eğilimli İşçi Partisi ise Avam Kamarası’ndaki 650 sandalyeden 239’unu alacak.
Sandık çıkış anketi, seçimlerden kaç milletvekili çıkaracağı en çok merak edilen partilerden biri olan İskoç Ulusal Partisi’nin ise 58 sandalye kazanacağını öngörüyor.
Aynı ankete göre; koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar 10, Galler Ulusal Partisi 4, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) 2, Yeşiller 2, diğer partiler ise 19 sandalye sahibi olacak.
Bu sonuçlara göre, tek parti hükümeti için gerekli olan 326 sandalyeye çok yaklaşan Muhafazakâr Parti lideri Cameron, koalisyon arayışına gidecek.
İŞÇİ PARTİSİ’NDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI
2010 genel seçiminde parlamentoya 307 milletvekiliyle giren Muhafazakar Parti, sandık çıkış anketine göre milletvekili sayısını dokuz artırdı.
Geçen seçimde 258 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilen muhalefetteki İşçi Partisi ise 19 sandalye kaybetti.
Ankete göre, seçimlerde en büyük patlamayı ise beklenildiği gibi İskoç Ulusal Partisi (SNP) yaptı. İskoçya’daki 59 bölgeden 58’ini kazanmayı başaran parti, 2010’da sadece altı vekil çıkarabilmişti. İşçi Partisi’nin kalesi konumundaki İskoçya’dan gelen bu sonuçlar Miliband’a ağır bir darbe vurdu.
İSKOÇYA SARARDI
2010’daki seçim sonuçları ve düne kadar düzenlenen anketler ışığında yapılan tahminler İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması için kampanya yürüten AB ve göçmen karşıtı UKIP’in ise sadece iki milletvekilinde kalması dikkat çekti.
20 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
İngiliz yayın organları için GfK ve Ipsos MORI araştırma şirketleri tarafından yapılan sandık çıkış anketi kapsamında, ülke genelinde belirlenen 140’dan fazla seçim noktasında 20 bin kişiye hangi partiye oy verdiği soruluyor.
2005 ve 2010’daki seçimlerde sandık çıkış anketleri, resmi sonuçlarla büyük oranda benzerlik göstermişti.
Ancak bu kez daha temkinli olan uzmanlar, yanılma payını biraz daha yüksek görüyor.
OY SAYIMI SÜRÜYOR
Kesin sonuçların ise sabah saatlerinde belli olması bekleniyor. Oy sayım işleminin İngiltere’nin yüzde 80’inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş sürdüğü belirtiliyor.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’yı bünyesinde barındıran Birleşik Krallık’ta, 650 seçim bölgesi bulunuyor.
Ülkede Türkiye’dekinin aksine seçim barajı yok ve dar bölge sistemi uygulanıyor. Her bölgeyi temsilen bir milletvekili Avam Kamarası’na giriyor.
ÇAMAŞIRHANEDE BİLE OY KULLANILDI
Seçimlerde okul, belediye binası, kilise ve barların yanı sıra birer çamaşırhane, okul otobüsü ve yel değirmenine de sandıklar kuruldu.
Posta yoluyla da oy kullanılan Birleşik Krallık’ta seçmenlerin yaklaşık yüzde 20’si bugünden önce oyunu postayla verdi. Seçimlerde bu yıl ilk defa internet üzerinden de oy kullandı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.