Fransa parlamentosunun 1915 Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasayı kabul etmesinin ardından, gözler Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi.
Yasaya sıcak bakmadığını daha önce dile getiren Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bu konuda Sarkozy ile bir çatışma yaşayıp yaşamadığına ilişkin bir soruya, kanunla ilgili “çenesini kapamaya” karar verdiğini söyleyerek cevap verdi.
Ünlü siyasetçi Jean-Pierre Chevènement’ın “Bir bakan ya çenesini kapar ya da çeker gider” sözüne referans yapan Juppe, susmayı tercih ettiğini dile getirdi.
Öte yandan Fransa’daki siyasi skandalları ortaya çıkarmasıyla ünlü bir hiciv gazetesi Canard enchaîné, Sarkozy’nin, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürme sinyali veren Milli Meclis Başkanı Bernard Accoyer’e baskı yaparak bu fikrinden vazgeçirdiğini yazdı.
2008 ‘de Fransa Milli Meclisi’nde Accoyer başkanlığında bir komisyonun hazırladığı rapor, tarihin parlamentolarda yazılmaması gerektiği sonucuna varmıştı.
Öte yandan, “Türk dostu” olarak bilinen eski senato başkanı Gerard Larcher, son anda yan çizerek Anayasa Kahkemesi’ne gitme konusunda imza vermemişti. Sarkozy’nin, Larcher’ye özel bir görev vereceği öğrenildi.
Sarkozy, bakanlar kurulunda tartışmalı yasaya destek vermeyen bakanları da azarlamıştı.
Bu arada, yasanın Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi halinde Sarkozy’nin yeni bir yasa hazırlatmasının teknik olarak çok zor olduğu ifade ediliyor.
Fransız parlamentosu, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler nedeniyle Şubat sonunda tatile girecek.
Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin “hızlandırılmış prosedür” istememesi halinde, yasanın iptali konusunda bir ay için karar vermesi gerekiyor. Siyasi gözlemciler, yasanın Anayasa Mahkemesi’nde dönme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.