Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Birliği’nin eleştirilerini yanıtladı


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nden gelen yoğun eleştirileri Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmayla yanıtladı. Orban, uzlaşma mesajları verdi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Macar hükümeti hakkında hukukî inceleme başlatmasının ardından, çarşamba günü Strasbourg’daki Avrupa Birliği Parlamentosu’nda bir konuşma yaparak, kendi hükümetine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.
Orban, konuşmasında uzlaşmacı bir tavır sergiledi ve “Sorunlar hızlı ve kolay bir biçimde giderilebilir” diye konuştu. Orban oysa bundan birkaç hafta önce Avrupa Birliği’nden gelen eleştirileri “Brüksel Moskova değil” sözleriyle geri çeviriyordu. Yine de Macar Başbakan, daha önce de yaptığı gibi kendi hükümetine yöneltilen eleştirileri, ülkesine yapılmış bir saldırı gibi gördüğünü ima etti ve “Macaristan özgürlük savaşçılarının bir ülkesiydi, bugün de öyle ve gelecekte de öyle kalacak. Bin yıllık bir Avrupa ulusu olarak herkesten saygı talep ediyoruz. Biz ayrıca herkesten, kendimizin de başkalarına gösterdiği gibi Avrupa medeniliği talep ediyoruz. Bundan şüphesi olanlar, Macaristan’a gelsin. Bizimle ve Macar halkı ile tanışsın” diye konuştu.
“MUAZZAM İŞLER BAŞARILDI”
Orban, konuşmasında hükümetini savundu ve iktidarda bulunduğu bir buçuk yıl içerisinde muazzam işler başardığını kaydetti. Macaristan Başbakanı, komünist dönemden kalma yaklaşık 356 yasayı değiştirdiğini ve ulusal bütçeyi istikrara kavuşturduğunu söyledi. Cari işlemler bilançosunun pozitif olduğunu ve paramiliter organizasyonları ortadan kaldırdığını savunan Orban, Roman ve Sinti gibi azınlıkların haklarının güvenceye alındığını kaydetti. İdarî, hukukî, sosyal sigorta ve vergi sistemlerini yenilediğini ifade eden Orban, bu tempo içerisinde mutlaka tartışma yaratan konuların da oluşabileceğini sözlerine ekledi.
KONUŞMA TATMİN EDİCİ BULUNMADI
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Macaristan, AB hukukuna olan sorumluluklarını yerine getirmelidir” diye konuştu; aksi takdirde, Brüksel’in bir sonraki adımları atmaktan kaçınmayacağını belirtti. Barroso, “Hukukî tarafları bir yana Macaristan’da demokrasinin kalitesine dair, hükümet ile muhalefet arasındaki ilişkiye, devlet ile sivil toplum arasındaki ilişkiye dair kuşkular ifade edildi. Şiddetle Macar hükümetini, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere saygı göstermeye çağırıyorum. Bunun sadece yönetmeliklerde değil, politik ve toplumsal hayattaki uygulamalarda da geçerli olması gerekiyor” dedi.
Viktor Orban’ın konuşması özellikle Avrupa Birliği Parlamentosu’ndaki Sosyalist, Liberal ve Yeşiller gruplarını tatmin etmekten çok uzaktı. Sosyalist Grubun yeni Başkanı Hannes Swoboda şunları kaydetti: “Hırvatistan, Orban hükümeti gibi bir yönetimle, asla Avrupa Birliği’ne katılamazdı, çünkü kriterler yerine getirilmemiş olurdu . Siz Sayın Orban, en azından şimdi Macaristan’ın kriterleri yerine getirmesini sağlayınız.”
MACARİSTAN’A DAİR ELEŞTİRİLER
Alman hükümeti de Viktor Orban yönetimindeki Macar hükümeti üzerindeki baskısını artırıyor. Alman hükümetinin İnsan Hakları ve İnsanî Yardım Sorumlusu, Hür Demokrat Partili (FDP) Markus Löhning, “Yargı organlarının bağımsızlığı ve ifade özgürlüğünün gidişatından büyük kaygı duyuyorum” diye konuştu. Löhning, “korku ruhu” yayan basın yasasının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Viktor Orban genel başkanlığındaki sağ muhafazakâr Fidesz Partisi’nin iktidara gelmesinden beri, Macaristan sık sık Avrupa Birliği ile karşı karşıya geldi. Avrupa Birliği Komisyonu ve birçok birlik ülkesi, Macaristan’da Avrupa Birliği’nin demokrasi, hukuk devleti ve basın özgürlüğü gibi temel değerlerinin ihlâl edilmesinden kaygılı. Avrupa Birliği Komisyonu, Macaristan’da 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren düzenlemelerin merkez bankası, yargı organları ve veri güvenliği biriminin bağımsızlığını kısıtladığı ve dolayısıyla Avrupa Birliği hukukunu ihlâl ettiği gerekçesi ile salı günü Macar hükümeti hakkında hukukî inceleme başlatmıştı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.