Üç yıldır süregiden Suriye krizinde savaşan taraflar ilk kez bugün İsviçre’nin Montrö kentinde yüz yüze görüşmelerde bulunacak.
Uzun ve zorlu diplomatik çabaların sonunda toplanan barış konferansının Montrö’deki ilk günü büyük çapta törensel nitelikte geçecek.
BBC muhabiri Lyse Doucet, Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara -şayet barış süreci Montrö’de ilk gününde çökmezse- Cuma günü Cenevre’de başlanacağını aktarıyor.
Üç yıl içerisinde 130 bini aşkın insanın canına mal olan savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlendi.
Cenevre 2 olarak adlandırılan bu konferansın kilit önemdeki anlaşmazlık konusunu Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın görevden inip inmemesi tartışması oluşturuyor.
Kırmızı çizgiler
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye resmi haber ajansı Sana’nın aktardığına göre, ”Cumhurbaşkanı ve rejim bizim ve Suriye halkının kırmızı çizgileridir. Hiçkimse cumhurbaşkanlığı makamına dokunamaz” dedi.
Öte yandan ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu’nun genel sekreteri Badr Camus ise İsviçre’ye indikten sonra Reuters ajansına verdiği demeçte ”Suçlu Beşar Esad’ın görevden alınıp rejimin değiştirilmesi ve katillerin yargı önüne çıkartılmasından daha azını kabul etmeyiz.” diye konuştu.
***
Üç yıldır süregiden Suriye krizine çözüm bulmak amacındaki barış konferansı İsviçre’nin Montrö kentinde başladı.
Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara -şayet barış süreci Montrö’de ilk gününde çökmezse- Cuma günü Cenevre’de başlanacağını aktarılıyor.
Konferansın açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı.
Ban, barış görüşmelerin zorlu sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ban, ilk kez yüz yüze gelen Suriye yönetimine ve muhaliflere, bu sorunların üstesinden iyi niyetle müzakere ederek üstesinden gelmeye çalışmaya çağırdı.
Ban’ın ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muhallim bir konuşma yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov konferansın temel görevinin ‘trajik’ olarak değerlendirdiği çatışmaların bitmesini sağlamak ve çatışmaların bölgedeki diğer ülkelere yayılmasını önlemek olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry konuşmasında, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yeni bir geçiş hükümetinin parçası olamayacağını söyledi.
Üç yıl içerisinde 130 bini aşkın insanın canına mal olan savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlenmiş durumda.
Cenevre 2 olarak adlandırılan bu konferansın kilit önemdeki anlaşmazlık konusunu Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın görevden inip inmemesi tartışması oluşturuyor.