Kuş türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!..

Avrupa’daki her 5 kuş türünden 1’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’de de durum pek farklı değil! Türkiye’de yaşayan 491 kuş türünden 52’si yok olma tehlikesi yaşıyor. Üstelik bunların arasında şehir yaşamında görmeye alışkın olduğumuz kuş türleri de var…

Kuş türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Üstelik bunların arasında insanlarla iç içe yaşayan ve sıklıkla görmeye aşina olduğumuz türler de bulunuyor. Zengin bir kuş çeşitliliğine sahip olmasının yanı sıra göç yolları üzerinde de bulunan Türkiye, bu tehdidi yaşayan ülkelerden biri. Yapılan araştırmalar, oldukça karamsar bir tablo çiziyor.

TÜRKİYE’DE DE TEHLİKE BÜYÜK

Avrupa’da kuşların hareketliliğini gözlemlemek üzere kurulmuş olan Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi, geçtiğimiz günlerde güncellendi. Listeden çıkan sonuç ise canlı çeşitliliği açısından kırmızı alarm veriyor. Kıtadaki tüm kuşların hareketlerini ve yaşam alanlarını inceleyen araştırmaya göre, Avrupa genelindeki her 5 kuştan 1’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek riskli olarak değerlendirilen bu durum, Türkiye için de geçerli.

Türkiye için çanlar çalıyor Bu kuşları artık hiç göremeyebiliriz…
Kuşların iki önemli göç yolu üzerinde bulunan Türkiye’de, şu ana kadar tespit edilebilmiş 491 tür yaşıyor. Kuş türleri bakımından zengin bir coğrafya olan Türkiye, pek çok türün de en çok ya da tek yaşadığı bölge olma özelliğine sahip.

Bununla birlikte Türkiye’deki kuş türleri de tıpkı Avrupa’dakine benzer bir biçimde yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Üstelik bunların arasında kent yaşamında da görmeye alışkın olduğumuz kuş türleri bulunuyor. Araştırmalara göre, Türkiye’deki 491 kuş türünden 52’si yok olma tehlikesi altında.