Dalyan Kanalı’nda doğa katliamı

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan ile Ortaca Dalyan’da incelemelerde bulundu. Türkiye’deki 16 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden biri olan Dalyan Kanalı’na kepçe ve dozerlerle girildiğini ifade eden Özcan, “Burası, yani iş makinalarının vahşice girdiği alan, Türkiye’de bulunan 16 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden biri, burada ‘Aklıma geldi, istedim oldu’ tarzı belediyecilikle iş yapamazsınız, yapmamalısınız!” dedi.

Türkiye’deki 16 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden biri olan Dalyan Kanalı’na MHP’li Ortaca Belediye 24 Eylül 2021 günü 43 bin metrekarelik alanda genel altyapı işleri, peyzaj alanları ve sosyal donatıların yapımı ile 7 bin 290 metrekare taş döşeme kaplama yapımı için ihaleye çıktı ve Kasım sonunda alana kepçeler getirilerek çalışmalara başlandı.

GÖÇMEN KUŞLARIN UĞRAK YERİ

Konuya tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Özel Çevre Koruma Bölgesi; Ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı toprak ve su alanlarını, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynakların gelecek kuşaklara ulaşmasını emniyet altına almak üzere gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi ve bu alanlarda uygulanacak koruma ve kullanma esasları ile plan ve projelerin tek elden hazırlanması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen bölgelerdir” diye ÖÇK’nın yasal tanımını hatırlattı.

“DALYAN ÇAYI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR”

Ülkemizde 16 adet Özel Çevre Koruma Bölgesi bulunduğuna dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:

“Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi de bunlardan biridir. Türkiye’nin önemli sazlık bölgelerinden biri olan göçmen kuşların önemli uğrak yerlerinden olan bütün delta özel çevre koruma sahasındadır. Ancak Ortaca Belediyesi’nin çıktığı Bakanlığın onayladığı ihale ile Dalyan kanalı kıyısındaki sazlıkların üzeri kaya dolgu ile kapatılmaktadır.

Bu yapılan sözde peyzaj çalışması Dalyan Kanalı’nda doğa katliamı demektir. Hem tarihi hem de doğal yapısıyla korunması gereken Dalyan çayı ve sazlıkları Bakanlık ve Ortaca Belediyesi işbirliğinde yok edilmeye çalışılmaktadır.”

Bu çalışmalar yapılırken Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapılıp yapılmadığını soran Özcan, şöyle devam etti:

“Burada bir doğa harikasının yansıra Kral Kaya mezarları da var, yani bir tarih burada sazlıkların altında saklanıyor olabilir, bu çalışmalar için bölgeye giren hep kepçe bir tarihi esere zarar veriyor olabilir, bu çalışmaların yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınmış mıdır, eğer alındıysa böyle bir çalışmaya Bakanlık nasıl onay vermiştir, anlamak çok güç.”

***

AW479111

Dünyanın önemli doğal miraslarından biri olan Dalyan Kanalları’na kamyonlarla kum ve taş dökülüyor

Muğla’nın dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde, Ortaca Belediyesi tarafından kıyı düzenlemesi çalışması yapıldı. Çalışmalar kapsamında Dalyan Kanalları’na dökülen molozlar ve kesilen ağaçlar büyük tepki çekti.Muğla’nın Ortaca İlçe Belediyesi tarafından dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde başlatılan kıyı düzenlemesi çalışmaları, bölgede tepki gördü. Çalışmalar kapsamında koruma altındaki Dalyan Kanalları’na dolgu yapılması ve bazı bölgelerde ağaçların kesilmesi nedeniyle kıyı tahribatına neden olan çalışmalar tepki çekti.Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Orhan Yükselen, proje ile ilgili olarak…

Muğla’nın dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde, Ortaca Belediyesi tarafından kıyı düzenlemesi çalışması yapıldı. Çalışmalar kapsamında Dalyan Kanalları’na dökülen molozlar ve kesilen ağaçlar büyük tepki çekti.

Muğla’nın Ortaca İlçe Belediyesi tarafından dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde başlatılan kıyı düzenlemesi çalışmaları, bölgede tepki gördü. Çalışmalar kapsamında koruma altındaki Dalyan Kanalları’na dolgu yapılması ve bazı bölgelerde ağaçların kesilmesi nedeniyle kıyı tahribatına neden olan çalışmalar tepki çekti.
Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Orhan Yükselen, proje ile ilgili olarak, “Gördüğümüz kadarıyla bu iyileştirme değil. Buralarda yaşamamış ve yaşamayan birilerinin masa başında çizdirdiği bir şehir, tamamen doğalı bozma, betonlaşma” dedi. Belediye ise tepkilerin belediyeyi karalama çalışması olduğunu iddia etti.

“Dalyanlılara sordunuz mu?”
Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği adına yazılı bir açıklamada bulunan Dernek Başkanı Orhan Yükselen, “Bir işi doğru dürüst yapamayacak mıyız? Bu işe gerek var mı aslında? Varsa, doğal ve küçük bir kasabayı ’kentleşme’ vizyonuyla değiştirmeye başlamadan önce sordunuz mu Dalyanlılara? Rızalarını, görüşlerini aldınız mı? Yerli ve yabancı turistlerin beklentileri, Dalyan’ı seçme sebepleri nelerdir, hiç düşündünüz mü? Çekinceleri, itirazları, önerileri dinleyip projenizi gözden geçirdiniz mi” diyerek düzenleme adı altında yapılan çalışmanın adeta doğal mirası yok etmek olduğunu ileri sürdü.
Ortaca Belediye Başkanlığı’na önümüzdeki hafta içinde Dalyan kanalı kıyı düzenlemesi konusunda her şeyin açıkça anlatılması için acil toplantı talep eden bir dilekçe verdiklerini belirten Yükselen, “Ama görünen o ki kıyı tahribatı hızla ilerliyor. Şu an yapılanın bile kıyı kanununa, Özel Çevre Koruma Bölgesi kanun ve yönetmeliklerine aykırı olduğunu görüyoruz ve bu gidişatın durması gerek. İyileştirme yapılması konusunda herkes hemfikir, ancak gördüğümüz kadarıyla bu iyileştirme değil, buralarda yaşamamış ve yaşamayan birilerinin masa başında çizdirdiği bir şehir, tamamen doğalı bozma, betonlaşma. Bizler buraları korumak için sürekli diken üstünde durmak zorunda mıyız? Hep dava açmak zorunda mı kalmalıyız bu süreçlerde? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortaca Belediye Başkanlığı, bu projeyi durdurun. Projeyi halkla beraber yeniden gözden geçirin, küçültün, sadece elzem olanlarına doğal peyzajı bozmadan karar verelim” ifadelerini kullandı.

Belediyeden açıklama
Tepkilerin artması üzerine Ortaca Belediyesi’nden yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada “Son günlerde sosyal medya sayfalarında paylaşılmakta olan Dalyan Mahallesi Kıyı Düzenlemesi ile ilgili yersiz ve asılsız haberler yayınlamakta olup, belediyemiz karalanmaya çalışılmaktadır. Bu proje yasal olarak onaylanan ve uygulanmakta olan bir projedir. Belediyemizde bu proje kapsamında çevreye zarar vermeden ve yeşil alanları tahrip edilmemesi için hassasiyetle çalışmaların yürütülmesine yardımcı olmakta ve kontrolünü yapmaktadır. Uygulanmakta olan bu proje ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımıza gerekli tüm bilgiler verilecektir” denildi.