Geriye kapkara bir tablo kaldı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde, geçen pazar günü çıkıp, şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen, 53 saat süren çabalar sonrasında kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarına devam ediliyor. Bölgede nöbet bekleyen ekipler, zaman zaman tüten ve alev alan bölgelere anında müdahale edip söndürüyor. Bu arada 500 hektarlık alanda etkili olan yangında 50 yıllık çam ağaçları tamamen yandı, geriye ise kapkara, acı bir tablo kaldı.

Karabağlar’ın kırsal Tırazlı Mahallesi’nde pazar günü saat 13.00 sıralarında başlayan orman yangını, saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Menderes’e bağlı Ürkmez ile Seferihisar’ın kırsal mahallelerine kadar olan yaklaşık 15 – 20 kilometrelik alanda uzanan yangın, zaman zaman bölgedeki köyleri de tehdit etti. Yangına 19 helikopter, 300 arazöz ve söndürme aracı, bin 200 orman personeli ile müdahale edildi. Yangın 53 saat süren çabalar sonrasında dün kontrol altına alındı.

NÖBETÇİ EKİPLER ANINDA SÖNDÜRÜYOR

Çeşitli illerden takviye gelen ekipler, kendi bölgelerine gönderildi, ancak yangın alanında çok sayıda nöbetçi ekip bırakıldı. Bölgede nöbet bekleyen ekipler, zaman zaman tüten, alev alan bölgelere anında müdahale edip söndürüyor.

Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği ANEKDER basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Ayşe Pınar, dikkatsizlik, ihmal ve kasten çıkarıldığı düşünülen Orman yangınlarıyla ilgili tepki göstererek;

“İzmir Karabağlar’da 500 hektarlık alanda etkili olan yangında 50 yıllık çam ağaçları tamamen yanmış, geriye malesef kapkara, acı bir tablo kalmış. Yanan alandaki yaban hayatı yok olurken, ağaçlık alan çevresinde bulunan üzüm bağları da zarar görmüştür. Üzüntümüz büyüktür. Caresizlik içinde buğulu gözlerle baktığımız bu yangın alanlarının rantçıların, çıkarcıların, Vatan hainlerinin avuçlarını ovuşturacakları beton yığınlarına dönüşmemeleri için,

tüm siyasileri,yetkilileri,göreve davet ediyoruz. Güzel Ülkemizin dört bir yanında yanan orman alanları farklı yerlerde görüldüğü gibi,birkaç yıl sonra imar izni ile konut yapımına, turistik tesislere tahsis edilerek, talana izin verilmemeli. ‘Yanan orman alanları hiçbir şekilde ve hiçbir gerekçe ile imara açılmamalı’ kasten çıkarıldığı düşünülen Orman Yangınlarının ardından yanan yerlerin imara açılmamasıyla ilgili derhal bir yasa çıkarılmalıdır. Yanan orman alanlarının ekosisteminin yenilenmesi için her türlü tedbir alınmalıdır”.Dedi…