Kaçırılan tarihi eserler ait oldukları yere geri dönüyor


Kültür ve Trizm Bakanlığı, 7 ayda 1883 tarihi eserin Türkiye`ye iadesini sağladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eser kaçakçılığını önlemek ve yasadışı yollardan yurtdışına kaçırılan eserlerin ülkemize iadesi için çok yönlü girişimlerde bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın yakından takip ettiği çalışmalar neticesinde, 2007-2011 yılları arasında toplam 3 bin 610 adet tarihi eser ülkemize geri kazandırıldı.
Bakan Günay, Almanya`dan geçtiğimiz günlerde ülkemize iade edilen Boğazköy Sfenksi`nin ardından Fransa`daki Louvre Müzesi`nde bulunan Sultan II. Selim Türbesi`ne ait Çini Pano`nun da geri getirilmesini amaçladığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011 yılının ilk 7 ayında toplam 1883 adet tarihi eseri ülkemiz topraklarına geri kazandırarak son 8 yılın en yüksek rakamına ulaşmış oldu. Bakanlık 2011 yılı Temmuz ayına kadar Sırbistan`ın Batrovçi sınır kapısında ele geçirilen 1865 adet eseri Türkiye`ye getirirken, İngiltere`den 17, Almanya`dan da 1 adet eseri Anadolu topraklarına geri kazandırdı. Bakanlık, Almanya`da bulunan Bergama-Zeus Sunağı, Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli, Hacı Bayram Veli Türbesi sandukası, Konya Beyhekim Camii mihrabı ve Troya başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerine kaçırılmış olan yüzlerce eserin takibini yapıyor. Sultan II. Selim Türbesi`ne ait çini panonun dönüşü içinse çabalar sürüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.