''Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı''

Pera Müzesinde iki sergi
”Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” ile ”Konstantiniyye’den İstanbul’a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Anadolu Yakası Fotoğrafları” isimli sergiler, 21 Ocak – 1 Nisan 2012 tarihleri arasında ziyarete açıldı
Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı kapsamında iki ülkenin kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilerini anlatan ”Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” ile 19. ve 20. yüzyılda İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının karelerinden oluşan ”Konstantiniyye’den İstanbul’a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Anadolu Yakası Fotoğrafları” isimli sergiler, yarın Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde ziyarete açıldı.
Sergilerin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, ”Konstantiniyye’den İstanbul’a’ sergisinde 200’ün üzerinde fotoğrafın yer aldığını söyledi.
Birol, Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu ve bazı özel koleksiyonlardan derlenerek hazırlanan serginin bir devrin İstanbul’unu eşsiz kıyıları, çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdiğini belirtti.
Sergide yer alan ve o dönemin Caranza, Robertson, Pascal Sebah, Kargopoulo, Sebah&Joaillier, Abdullah Biraderler, Gülmez Biraderler, Ali Sami Aközer, Ali Enis Oza ve Elisa Pante Zonaro gibi fotoğraf sanatçılarının ve bazı amatör fotoğraf meraklılarının dönemin zorlu teknikleriyle çektikleri fotoğrafların İstanbul’un o yüzyıllardaki fiziki ve sosyo-kültürel yapısı hakkında fikir verdiğini ve şehrin bugün çoğu şekil değiştirmiş ya da kaybolmuş eşsiz güzelliklerine ışık tuttuğunu anlatan Birol, serginin İstanbul sevdalılarını İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında ilginç ve keyifli bir yolculuğa çıkaracağını kaydetti.
Birol, Amsterdam Müzesi iş birliğiyle ve Rijksmuseum’un katkılarıyla hazırlanan ”Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar” sergisinin ise Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl başladığını anlattığını söyledi.
Sergide, bir bölümü yüzyıllar sonra ilk kez bir araya gelen resimler, gravürler ve objelerin yer aldığını aktaran Birol, ziyaretçilerin o dönemin Osmanlıları ile Hollandalılarını tanıma imkanı bulacağını dile getirdi.
Birol, büyük bir çoğunluğunu Lale Devri’nin bir görgü tanığı olarak adlandırılan ve vakıf koleksiyonlarında da seçkin eserleri bulunan usta ressam Jean-Baptiste Vanmour ve okulu tarafından yapılan ilgi çekici resimlerin sanatseverlerin beğenisini kazanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.