Yurdayüksel: Sergiye Yoğun İlgi Gösterildi…

Merakla beklediğim çağdaş Türk Sanatının en güzel örnekleri olarak gösterilen altı seçkin sanatçının eserlerinden oluşan İSTANBUL |20|10| PROJE resim sergisi 28 Kasım Pazar günü saat 15:00’da Cultuurcentrum Hasselt Kültür Merkezi’nde açıldı.

Katılımın büyük olduğu sergi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul bünyesinde Türkiye ve Belçika arasındaki çağdaş sanat değişimine katkı sağlamayı hedefleyen ISTANBUL |20|10| PROJE Başkanı Emiel Hoorne’nun çağdaş Türk Sanatı’ndan övgü ile bahseden konuşmasının ardından sözü sanatsal faaliyetlere katılımı ve desteğiyle tanınan T.C. Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar’a bıraktı. Çakar, Hasselt Kültür Merkezi’nde bulunan herkesin dikkatle dinlediği ve ingilizce yaptığı konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önünü açtığı çağdaş Türk Sanatı’nın gelişiminde gelinen son noktaya, farklı nesillerden değerli Türk Sanatçıların imza attıkları başarılara, Türkiye Cumhuriyeti’nin sanata olan bakışı ve katkılarına değindi. Daha sonra eserleri incelerken sergi hakkındaki görüşlerini sormam üzerine, bu serginin Belçika’da etkinliklerin yoğun yaşandığı Brüksel ve Anvers kentleri dışında, Flaman Bölgesi Limburg’a bağlı Hasselt kentinde yapılmasından mutluluk duyduğunu ayrıca belirtti.

Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman’ın Çağdaş Türk Sanatının evrensel sanat içinde ulaşmış olduğu, hakedilen saygın yerine değindiği konuşmasının ardından ziyaretçilerin alkışlarıyla Hasselt Kültür Merkezi Başkanı Karolien Mondelaers tarafından serginin resmi açılışı yapıldı.

Türkiye’nin en önemli sanat dergileri arasında yer alan Artist Actual ve Artist Modern’in sahibi, İstanbul, Ankara ve Berlin GaleriArtist’in kurucusu Ünlü Galerici ve Koleksiyoner Ö. Dağhan Özil, ISTANBUL |20|10| PROJE Yöneticisi Emiel Hoorne ve birçok saygın sponsorların katkılarıyla Belçikalı sanat severlerin beğenisine sunulan Özil Koleksiyonu’ndan seçme Çağdaş Türk Sanatına adını yazdırmış 3 nesil ressam Ömer Uluç, Ergin İnan, Bubi, Bedri Baykam, Ekrem Yalçındağ, Haluk Akakçe’nin eserleri bulunuyor.

Serginin açılışında sanat tarihine adını yazdırmış ve uluslararası sanat camiasında beğeni toplayan çalışmalarından dolayı Aralık ayında alacağı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Ressam Prof. Dr. Ergin İnan’ın bizzat bulunması güne ayrı bir anlam kattı. Mütevazi ve samimi bir şekilde geçen söyleşimizde benim gibi genç sanatçılara verdiği desteği hissetmek ve bu büyük sanatçıdan öğütler alabilmenin ayrıcalığı şüphesiz unutamayacağım anılarım arasında yer alacak. Ziyaretçilerin tebriklerini kabul eden İnan’ın yoğun ilgiden duyduğu memnuniyet gözlerinden okunuyordu.

T.C. Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar, Belçika Senatörü Fatma Pehlivan, Ressam Prof. Dr. Ergin İnan, Brüksel’de yaşayan Ressam ve Gravür Sanatçısı Münire Yurdayüksel, Özil Koleksiyonu Sahibi Koleksiyoner ve Galerici Dağhan Özil, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Nur Pınar Tente, Tiyatro Sanatçısı Mesut Arslan ve |20|10| Proje Yöneticisi Emile Hoorne sergi boyunca Türkiye ve Avrupa’da çağdaş sanat hakkında uzun söyleşiler yapma fırsatı buldu. Gayet ilgi çekici ve sürükleyici geçen sohbet havasındaki fikir alışverişleri dakikalara sığmayacak kadar yoğundu.

Belçika’da yaşayan Ressam ve Gravür sanatçısı Münire Yurdayüksel’in sergi hakkındaki görüşlerini aynen yazıma eklemek istiyorum “Istanbul |20|10| Projesi kapsamında Emiel Hoorne tarafından organize edilen, tanınmış Türk galericilerinden Dağhan Özil Koleksiyonu’nda yer alan, Belçikalıların da yakından tanıdığı başta Ressam Ergin İnan olmak üzere seçkin sanatçıların eserlerinin bulunduğu böylesine kapsamlı ve kaliteli bir sergi, Türk sanatının ve sanatçılarının eserlerinin yurtdışında tanıtımı açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu tür sergilerin Belçika’ya daha fazla sıklıkla getirilmesi dileğimizdir.”

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, İSTANBUL |20|10| PROJE bünyesinde, yılların birikiminden oluşan Özil Koleksiyonu’nun bir bölümü büyük gayretler sonucu ilk kez Avrupa’da sergilendi. İslami Sanatın, Oryantal eserlerin, modern ve çağdaş resimlerin ilk kez görüldüğü yerin yüzyıllardır üzerinde yaşadığımız Anadolu Toprakları olduğuna değinen Özil Koleksiyonu’nun sahibi Koleksiyoner Dağhan Özil; Özil Koleksiyonu eserleri için ileride kurulması hedeflenen müzede sergilenecek olan saygın türk sanatçılara ait islami ve çağdaş eserlerin eşsiz bir harmoni oluşturduğu sergiye olan ilgiden memnun görünüyordu.

Türk Sanat Çevresiyle yakın temasta bulunan Emile Hoorne önderliğinde yürütülen İSTANBUL |20|10| PROJE Event’in son parkuru olan sergi Hasselt Kültür Merkezi’nde 9 Ocak 2011 tarihine kadar ziyaret edilebilinecek.

İSTANBUL |20|10| PROJE Hasselt Sergisi’nde yer alan sanatçılar hakkında farklı kaynaklardan derlediğim kısa bilgiler:

Ömer Uluç 1931-2009

1953 yılında Robert Koleji bitirdikten sonra 1953-1957 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde önce mühendislik sonra resim eğitimi gördü. 1953 yılında Nuri İyem’in öncülüğünde kurulan “Tavan arası Ressamları” olarak adlandırılan grupta yer aldı. 1965’te bir yıl süreyle Londra ve Paris’te, 1972-1973’de ABD ve Meksika’da, 1973-1977 arası Nijerya’da bulundu.

1983’ten itibaren Paris’te yaşayan sanatçı yılın önemli bir bölümünü İstanbul’da geçirmekteydi. Başta Paris, Berlin ve İstanbul olmak üzere çok sayıda yurtdışı ve yurtiçinde sergi açtı. Bir çok bienale katıldı.

Kendini sadece tuval resmi ile sınırlandırmayan sanatçı değişik malzemeler kullanmak suretiyle bir çok sanat yapıtı üreterek Türk sanatına farklı katkıda bulundu.

2005 yılında Baki’den alıntı ile “Heves Kuşu Durmaz Döner” adını verdiği ve kendi konuşma kayıtlarından seçtiği “Fragmanlar”la başlayan ve sayfalarını bir sergi mekanı olarak düşünerek tasarladığı kitabı, yeni bir yapıtı, yeni bir sergisi niteliğinde Yapı Kredi yayınlarından çıktı. İlk kişisel sergisini 1955 yılında Boston’da açan sanatçı,

Bu yapıtın bir pasajında:

1958’de, 27 yaşlarındayım. Nuri İyem, Ferruh Başağa, sevgili İlhan Koman ile Şadi Çalık ve ben Amerikan konsolosluğunda büyük, bir süre hatırlanacak bir sergi açıyoruz. Hepsi soyut sanat. Onların hepsi dostum ve hepsi benden en az 15-20 yaş büyük insanlar. Orada tek başıma ve garip bir şekilde bir ikinci kez küçük bir üne kavuşuyorum İstanbul’da, o çevrede. Fakat en ilginç işi kimin yaptığını söyleyeyim, Şadi Çalık, tek bir çubuğu bir kaidenin üzerine koyuyor ve bunun adını “minimumizm” koyuyor, yani o böyle izah ediyor. Minimum enerji, minimum form, minimum anlam vb. İstanbul bir zamanların Moskova’sı, Münih’i gibi avangard bir küçük merkez mi oluyor. demekteydi.

Son günlerini Paris ve İstanbul’da geçiren ve Son sergisine de “Parçalanmanın Kimyası” adını koyarak, karakalem otoportresinin yanına Lucretius’un: “Ölümün olduğu yerde ben yokum/Benim olduğum yerde ölüm yok” diye not düşen Ömer Uluç iki yıl boyunca mücadele ettiği akciğer kanserine yenik düşüp; ardında yüzlerce sanat eseri bırakarak İstanbul’da 79 yaşında iken, 28 Ocak 2010 tarihinde öldü.

Ergin İnan 1943

İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1963 yılında kaydını yaptırdıysa da bir yıl sonra 1964 yılında şimdiki adıylaMarmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’ nün yetenek sınavlarını kazanarak resim öğrenimine başladı. Kral Schlamminger ve Helmut Hungerberg’in öğrencisi oldu. 1968 yılında mezun olduğu okula açılan asistanlık sınavını kazanarak ve Helmut Hungerberg’ in asistanı olarak göreve başladı. 1969 ylında burslu olarak gittiği Salzburg Yaz Akademisi’nde Prof. Emilio Vedova ile resim çalıştı. Federal Almanya Hükümeti’nin “Alman Akademik Öğrenci Değişimi” bursunu 1970 yılında kazanan sanatçı, üç yıl boyunca Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde Prof. Rudi Tröger ve Prof. Max Zimmerman ile resim, özgünbaskı alanında çalışmalar yaptı. Bu arada paris, Venedik, Verona, Mantova ve Floransa’da bulunan Müzelerde incelemelerde bulunan Ergin İnan, “Baskıresim Teknikleri” adlı teziyle, mezun olduğu okula 1975 yılında öğretim görevlisi olarak atandı.

1982 ylında öğretim üyesi olarak görev aldığı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim Bölümü’ne 1985 yılında profesör olarak atandı.

On beş yıl boyunca aksatmadan katıldığı Küstausstellung – Wasserburg am inn Germany sergilerine süresiz katılım şansını 1972 yılında jüri seçimiyle yakalayan sanatçı, 1985 – 86 yıllarında Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda konuk profesör olarak desen dersleri verdi.

“T.C. Cumhurbaşkanlığı Yeni Binası, İç Mekanları, Sanatsal Değerlendirme Projesi” kapsamında Resepsiyon Salonu duvarına “Yazıt” adlı yapıtını 1990 yılında gerçekleştiren sanatçı, Varoluşla yok oluş arasındaki metafizik anlamı ve yaşam ile gerçeklik karşısında insanoğlunun tavrını ruhunda ve beyninde şekillendirerek dışa vurduğu gerçeküstü ve fantastik yapıtlarında Asya,Avrupa ve Anadolu kültürlerinden edindiği birikimi sentezleyerek, kendine özgü bir yorumla irdeliyor. İnsan figürleri, böcekler, kelebekler, sürüngenler, gözyaşı damlaları, yapraklar, gibi nesneler ve yazıyla bütünleştirdiği kompozisyonları, felsefe oluşturacak bir temel üzerinde betimlenerek, ikonografik ve kültürel imgeler arasında kurulan görsel, simgesel ve mistik ilişkileri yansıtıyor.

Bubi 1956

1956 İstanbul’da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji ve Antropoloji Bölümü’nü bitirdi. Uzun süre galerici olarak çalıştıktan sonra, 1991 tarihinde 1. İstanbul Sanat Fuarı Genel Koordinatörlüğü’nü yapmıştır. Sanat alanında kendi kendini yetiştirmiştir. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor.

Bedri Baykam 1957

Bedri Baykam 1957 yılında Ankara’da CHP milletvekili Dr. Suphi Baykam ve Yüksek Mimar Mühendis Mutahhar Baykam’ın ikinci çocuğu olarak doğdu. İki yaşında resim yapmaya başladı. Altı yaşında Ankara, Bern ve Cenevre’de ilk eserlerini sergiledi. Harika çocuk olarak tanımlandığı 1960’lı yıllarda Avrupa ve Amerika’nın birçok sanat merkezinde sürekli olarak sergiler açtı, büyük ilgi gördü. İstanbul Fransız Lisesi’ne devam eden Bedri Baykam 1975 yılında Paris’e taşındı. Sorbonne Üniversitesi’nde işletme ve ekonomi tahsili yapan Baykam, bu fakülteden master aldı. Paris’te aynı süreç içinde L’Actorat isimli özel okulda aktörlük tahsili de yaptı. Baykam 1970’li yıllar boyunca aynı zamanda Türkiye Şampiyonaları’nda önemli dereceler alan ünlü bir tenisçi oldu.

1980 yılında Amerika’ya taşınan sanatçı, 1984’e kadar California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema eğitimi gördü. 1987 yılına kadar Amerika’da kalan Baykam, bu süre içinde de San Francisco, New York, İstanbul ve Paris’te birçok sergiler açmaya devam etti.

1987’de atölyesini İstanbul’a taşıyan Baykam, bugüne kadar 100 kişisel sergi açtı, birçok grup sergisine katıldı, birçok kısa metrajlı film ve video filmleri çekti, kısa ve uzun metrajlı filmlerde aktörlük yaptı. Baykam’ın yayınlanmış 21 kitabı bulunuyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin aktif üyelerinden olan sanatçı, aynı zamanda UNESCO’ya bağlı Uluslararası Plastik Sanatlar Dernegi’nin de kurucularından ve halen bu örgütün Türkiye ulusal komitesi başkanı. Sosyal demokrat üç partinin birleşmesini sağlamak amacıyla kurulan Taban Operasyonu hareketini, çesitli demokratik kitle örgütleri başkanları ile beraber örgütleyen ve yönlendiren Baykam, 1995 yılı CHP kurultayında, CHP Parti Meclisi Üyeliğine seçildi ve bu göreve üç sene boyunca devam etti. Daha önce Güneş, Tempo, Siyah-Beyaz, Aydınlık ve Aksam’da köşesi olan, üç yıl boyunca “Dönemin Rengi” isimli bir kültür tartışma programını Prima TV’de hazırlayan ve sunan, 2 yıl boyunca Artist-Skala sanat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan Baykam, ayrıca Cumhuriyet Gazetesinde siyasi ve diğer sanat dergileri için de sanatsal makaleler yazıyor.

Yeni Dışavurumculuk akımının öncülerinden olan ve ayrıca yaptığı multi-medya enstalasyonları (Livart) ve kolajli siyasi sanat eserleriyle de tanınan Baykam, sürekli kabuk değiştirmeyi seven bir sanatçı. 80’lerin başından bu yana birçok 16mm kısa film yönetti ve çesitli uzun metrajli filmlerde oyuncu olarak rol aldı. 1999 Aralık ayında, 40 yıllık sanat serüvenini ele alan retrospektif sergisi İstanbul’da, AKM’de açıldı. Amerikalı yönetmen Stefan R. Svetiev’in “This Has Been Done Before” isimli filmi, sanatçının tüm kariyerini ve siyasi yaşamını ele alan bir belgesel olarak aynı süreçte tamamlandı. Boyut Yayın Grubu aynı vesileyle Baykam’ın tüm dönemlerini biraraya getiren 480 sayfalık, “I’m Nothing But I’m Everything” isimli geniş monografiyi yayınladı.

2003 yılında CHP kurultayında Parti’nin Genel Başkan adaylarından olan ve “Yurtsever Hareket”in kurucusu ve yönlendiricilerinden olan Bedri Baykam, yıllardır ülkemizde siyaset sahnesinin ortasında yer alan aydınlardan biri.

Baykam ayrıca merkezi İstanbul’da bulunan Piramid Film Prodüksiyon Yapımcılık ve Yayıncılık şirketi ile Piramid Sanat’ın kurucusu.

1997 Mayıs ayında gazeteci Sibel (Yağcı) Baykam ile evlendi. Ocak 1999’da çiftin Suphi adını verdikleri oğulları oldu.

Ekrem Yalçındağ 1964

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 1994-1999 yılları arasında Frankfurt’daki Staedelschule’de Prof. Hermann Nitsch ile çalıştı. 2001 yılında Bad Ems’deki Balmoral Şatosu’nda burslu olarak bulundu.

Ağırlıklı olarak Almanya’da pek çok toplu sergiye katıldı, kişisel sergiler açtı. Elegant.underground adı altında düzenlediği beş sergiden dördüncüsünü Dirimart’da gerçekleştirdi.

Tuval resimlerinde, geometrik düzendeki desenlerinde yarattığı sürekli devinimlerle ritmik ve simetrik bir uyum oluşturan sanatçı, çalışmalarını Frankfurt’da sürdürüyor

Haluk Akakçe 1970

Video enstelasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine çalısmalar yapan Akakçe, Bilkent Üniversitesi[1]’ndeki iç mimarlık eğitiminin ardından Londra’daki Royal College of Art ve Amerika’dakiThe School of the Art Institute of Chicago’daki MFA derecelerini birincilikle tamamladı. 1997’de ilk kisisel sergisini Chicago’da açmasının ardından sanat çalışmalarına Londra ve New York’ta devam etti.

Dünyanın önde gelen sanat merkezlerinde birçok sergi açan Akakçe’nin islerinin sergilendiği mekanlar arasında Whitney Museum of American Art (New York, 2002), PS-1 Contemporary Art Center, Long Island City (New York, 2001) New Museum, (New York, 2002), Tate Britain (Londra, 2004) Chelsea Art Museum(New York, 2007), Thyssen- Bornemisza Art Contemporary, Kunsthaus Graz(Graz- Avusturya,2008) ve İstanbul Modern Sanat Müzesi(İstanbul, 2009) bulunuyor.

Sanatçının katıldığı önemli bienal ve festivaller arasında; 2002’deki “Metropolitan Iconographies” 25. Sao Paulo Bienali, 2001’deki “Painting at the Edge of the World” Walker Art Center, Minneapolis ve Paolo Colombo küratörlüğündeki 6.Uluslararası Đstanbul Bienali de yer alıyor. Sanatçı Las Vegas valisinin davetiyle 2006 yılına damgasını vuran projesi “Sky is the Limit”i Fremont Caddesi’ndeki dünyanın en büyük LEDekranı olan Viva Vision’da gerçeklestirdi. Las Vegas’ta şehir merkezinde, dört blok boyunca devam eden, dev ekranlardan olusmus bir kubbe olarak nitelenebilecek bu isin ardından Akakçe, Louis Vuitton markası tarafından geçmiste pek çok değerli sanatçının davet edildiği Maison Louis Vuitton Champs- Elysées’de video enstelasyonu sergiledi. Haluk Akakçe Türkiye’de Galerist, New York’ta Deitch Projects, Londra’da Alison Jacques, Berlin’de Max Hetzler, Zürich’te Bob Van Orsouw Galeri, Atina’da Bernier Eliades tarafından temsil ediliyor.

Adnan Çağan Yurdayüksel
Litografi Sanatçısı