10 ülke katılımıyla havacılık tarihinin en büyük arama operasyonu…

Malezya-havayolları-uçağı-kayboldu-2014-2Malezya Havayolları’na ait kaybolan yolcu uçağı için 10 ülkeden çok sayıda helikopter, uçak, gemi ve ekibin katılımıyla havacılık tarihinin en büyük arama operasyonu düzenleniyor

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’e giderken dört gün önce kaybolan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının bulunması için daha fazla çaba harcanması çağrısında bulunan Çin, arama çalışmalarına uyduları ile de destek vermeye başladı.

Çinli yetkililer, uçakta seyahat eden biri bebek 153 Çin vatandaşının bulunması için 10 uydunun bölgeyi taradığını açıkladı. Havacılık tarihinin en büyük arama operasyonuna, 10 ülkeden çok sayıda helikopter, uçak, gemi ve ekip katılıyor.

Rotadan ayrıldığı iddiaları yalanlandı

Malezya-havayolları-uçağı-kayboldu-2014-3Öte yandan, uçağın hava kontrol kulesi ile teması kesilmeden önce izlediği rota ve son konumuna ilişkin çelişkili bilgiler geliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının uçuş rotasından ayrılıp batıya döndüğü iddiasını yalanladı.

Hava Kuvvetleri Komutanı General Rodzali Daud, uçağın en son Malakka Boğazı yakınlarında radarlar tarafından tespit edildiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Sivil Havacılık Kurumu ise uçağın kaybolmadan önce rotasından ayrılarak ülkenin batısındaki işlek nakliye bölgesi olan Malakka Boğazı’na yöneldiğini belirtiyor.

Malakka Boğazı, Malezya ile Endonezya’nın Sumatra Adası arasında yer alıyor. Uçağın kaybolmadan önce Marakka Boğazı’na 400 kilometre uzaklıktan ve 11 bin metre irtifadan hava kontrol kulesi ile temas kurduğu kaydedildi.

Endonezya Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Albay Umar Fathur ise Malezyalı havacılık yetkililerinden, kaybolmadan önce uçağın Güney Çin Denizi üzerinde uçtuğu bilgisini aldıklarını söyledi.

Son derece gelişmiş teknolojiye sahip Boeing 777 uçağının, bilgi vermeden ya da radarlara yakalanmadan rotasını nasıl değiştirdiği hala gizemini koruyor. Uçağın elektrik sisteminde herhangi bir arıza meydana gelip gelmediği bilinmiyor.

Yetkililer, mekanik arıza, pilot hatası, sabotaj ya da terör eylemi gibi tüm olası nedenleri araştırmaya devam ediyor.

Sahte pasaportlu yolcuların terör bağlantısı yok

Uçağa sahte pasaportla binen iki İran vatandaşının herhangi bir terör örgütü ile bağlantısına rastlanamadığını belirten yetkililer, terör eylemi ihtimalinin zayıfladığı açıkladı.

Sahte pasaport ile uçağa binen İranlılardan 18 yaşındaki Pouria Nour Mohammad Mehrdad’in Almanya’daki annesinin yanına gitmeye çalıştığı belirlendi.

Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 uçak, cumartesi günü Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken 227 yolcusu ve 12 mürettebatı ile radardan kaybolmuştu.

***

Malezya-havayolları-uçağı-pilot-kadınlar-2014-1Kayıp Malezya uçağının pilotlarından birinin, birkaç yıl önce kokpite iki kadın alıp şakalaştığı ve hatıra fotoğrafları çektirdiği ortaya çıktı.

Dünya tarihinin en gizemli hava olayında dün de hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e doğru gitmek üzere havalanan ancak taşıdığı 239 kişiyle birlikte kaybolan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağı hakkında tek bir iz bile bulunamadı. Arama çalışmalarının yapıldığı alan genişletilirken, Japonya da bölgeye uçak ve arama ekibi gönderdi. Böylece aramalara katılan ülke sayısı sekize çıktı.

KADINLARLA EĞLENMİŞ
Malezyalı yetkililer yolcuların pasaport kontrollerini yeterince dikkatli yapmadığı yönünde eleştirilirken, bir güvenlik açığı da havada belirlendi. Kayıp Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 tipi uçağın yardımcı pilotu Farik eb Hamid’in, Aralık 2011’deki bir uçuş sırasında kokpite Güney Afrikalı iki kadın yolcu aldığı ortaya çıktı.
Olay, pilotla halen Facebook’tan arkadaş olduğunu söyleyen Jonti Roos isimli kadının Avustralya televizyonu Channel 9’a skandala ilişkin görüntüleri vermesiyle gün yüzüne çıktı. Roos, pilotun yaklaşık bir saatlik Phuket-Kuala Lumpur uçuşu sırasında kokpitte sigara içip, ‘misafir’leriyle sohbet ettiğini iddia etti.

Malezya Havayolları, medyada çıkan haberlerin kendilerini “şoke ettiğini” belirtti.

PİLOTUN SON SÖZLERİ
Kaybolan Malezya Havayolları uçağının kule ile yaptığı görüşmedeki son sözler de açıklandı. Malezya’nın Pekin Büyükelçisi İskender Sarudin’e göre pilotlardan birinin Malezya hava sahasından Vietnam hava sahasına girerken, “Tamam, iyi geceler” dediği duyuluyor.

Interpol: Terör olasılığı azalıyor
Merkezinin bulunduğu Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen basın toplantısında Interpol ise iki gencin Malezya’ya kendi pasaportlarıyla giriş yaptığını ancak Malezya’dan Çin’e giden uçağa, Avusturyalı ve İtalyan iki kişiye ait çalıntı pasaportlarla bindiklerini söyledi. Interpol Genel Sekreteri Robert Noble, “Bunun terör olayı değil kaçak göç sorunu olduğu sonucuna doğru gidiyoruz” dedi. Amerikan dış istihbarat servisi CIA Direktörü John Brennan ise terör ihtimalinin bu aşamada tamamen yadsınamayacağını söyledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.