AB ülkelerinde yaşayan kadınlara yönelik BM araştırması, bu ülkelerdeki kadınların ciddi cinsel şiddet ve tecavüz tehdidi altında olduğunu gösterdi.
Şimdiye kadar bu konuda yapılan en geniş çaplı çalışma olduğu belirtilen araştırma, AB ülkelerindeki yaklaşık her 10 kadından birinin cinsel şiddet, yaklaşık 20 kadından birininse tecavüz kurbanı olduğunu ortaya koydu.
AB üyesi 28 ülkedeki 42 bin kadınla yapılan yüz yüze görüşmelere dayanılarak gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, AB’ye bağlı Temel Haklar Ajansı tarafından açıklandı.
Açıklamada, araştırmanın sonuçlarının, AB ülkelerinde yaşayan 186,6 milyon kadına uyarlanması halinde, 100 milyon kadının, aralarında uygunsuz flört teklifi ve teşhircilik de bulunan 11 ayrı cinsel taciz kategorisinden birinin mağduru olduğunu gösterdiği belirtildi. Erkek arkadaşı veya eşi tarafından ciddi şekilde tacize uğramış her 7 kadından sadece birinin polise şikayette bulunmasının, araştırmadaki diğer bir çarpıcı sonuç olarak ortaya çıktı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne sadece birkaç gün kala sonuçları açıklanan araştırma, Mart-Eylül 2012’de, AB’de yaşayan, 15 ila 74 yaşındaki katılımcılarla görüşülerek yapıldığı bildirildi. BM’ye bağlı Avrupa Suç Önleme ve Ceza Yargılaması Enstitüsü, BM Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü’nün başkanlığındaki bir konsorsiyum tarafından yapılan araştırmanın hata payı, artı-eksi yüzde 1,5 olarak açıklandı.
Tecavüz ve diğer cinsel şiddet olayları
Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcılardan onda biri 15 yaşından itibaren şu veya bu şekilde cinsel şiddete maruz kaldığını, 20 kadından biri de tecavüz kurbanı olduğun açıkladı. Bu rakam, AB üyesi ülkelerdeki 15 ila 74 yaşındaki tüm kadınlara uyarlandığında AB’de 9 milyon tecavüz kurbanı kadın bulunduğunu gösteriyor.
15 yaşından küçük istismara uğrayanlar
Araştırmaya katılan kadınlardan yüzde 12’si 15 yaşından önce şu veya bu şekilde cinsel şiddete maruz kaldığını belirtirken, yüzde biriyse bu yaşlardayken bir erişkinin tecavüzüne uğradığını bildirdi. Araştırmada, cinsel şiddet ve tecavüz olaylarının yüzde 97’sinin erkekler tarafından yapıldığı kaydedildi. Fiziki şiddet olaylarındaysa erkeklerin sayısı kadınlarınkinden sadece biraz daha yüksek çıktı.
Erkek arkadaş veya eş istismarı
Katılımcılardan yüzde 22’si erkek arkadaşı veya eşi tarafından fiziki veya cinsel şiddete maruz kaldığını bildirdi. Araştırmaya katılan kadınlardan yüzde 43’ü ise şimdiki veya geçmişteki erkek arkadaşı veya eşi tarafından kendisine bir çeşit “psikolojik şiddet” uygulandığını belirtti. “Küçük düşürme”, “fiziki zarar verme tehdidi”, araba anahtarlarının alınması veya kilit altında tutulma gibi “hareket özgürlüğünü kısıtlama” psikolojik şiddet örnekleri olarak sıralandı.
Gizlice takip etme
Gizlice takip edilmenin de cinsel şiddet kapsamında değerlendirildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 18’i gizlice takip edildiklerini bildirirken, bu oranın meslek sahibi kadınlar ve kadın yöneticilerde yüzde 75 olması dikkati çekti.