Alamos Gold 1 milyar dolarlık tahkim başvurusu yaptı

Kaz Dağları’ndaki altın madeniyle Türkiye’nin gündeminde olan Kanadalı şirket Alamos Gold, Türkiye’ye karşı tahkim başvurusu yaptı.

Kanadalı altın madenciliği şirketi Alamos Gold, Türkiye’ye karşı 1 milyar dolarlık tahkim başvurusunda bulundu.

Şirket, açıklamasında Türkiye’nin üretim lisansının yenilenmemesi kararıyla ilgili gerekçe göstermediği için tahkim başvurusunda bulunduğunu belirtti.

Alamos Gold, Türkiye Cumhuriyeti Aleyhine 1 Milyar Dolarlık Yatırım Anlaşması İddiasını Açıkladı:

TORONTO, 20 Nisan 2021 (GLOBE NEWSWIRE) – Alamos Gold Inc. (TSX: AGI; NYSE: AGI) (“Alamos” veya doğrudan ve dolaylı iştirakleri dahil “Şirket”) Hollanda’nın tamamen sahibi olduğu bağlı ortaklıklar Alamos Gold Holdings Coöperatief UA ve Alamos Gold Holdings BV (“Bağlı Kuruluşlar”), diğer şeylerin yanı sıra, Türk altın madenciliği ile ilgili olarak kamulaştırma ve haksız ve adaletsiz muamele nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti aleyhine bir yatırım anlaşması davası açacaktır. proje. Talep, Hollanda-Türkiye İkili Yatırım Anlaşması (“Anlaşma”) kapsamında yapılacak ve Şirketin Türk varlıklarının değerini temsil eden 1 milyar doları aşması bekleniyor.

Alamos, 2010 yılından bu yana Türkiye’de aktif bir konuma sahiptir. Bu süre zarfında, Şirketin Türkiye’deki operasyonları tüm yasal ve düzenleyici gereklilikleri karşılamış, en yüksek çevresel ve sosyal yönetim standartlarını karşılama dahil olmak üzere sürdürülebilir kalkınmayla ilgili en iyi uygulamalara uyum sağlamış ve yüzlerce iş yaratmıştır. ve yerel topluluklarla güvene dayalı ilişkiler geliştirdi. Alamos ve Bağlı Ortaklıkları, Türkiye’ye 250 milyon doların üzerinde yatırım yaptı, bir milyar doları aşan proje değerinin kilidini açtı ve Türk hükümetine telif, vergi ve ormancılık ücretlerinde 20 milyon doların üzerinde katkıda bulundu. Projenin ömrü boyunca, tek başına devlet gelirlerinin toplam 551 milyon $ olması bekleniyor. Ek olarak, Alamos ve Yan Kuruluşları, çeşitli topluluk ve sosyal girişimler için bugüne kadar 25 milyon dolar yatırım yaptı.

Ekim 2019’da, Kirazlı Altın Madeni’nin (“Kirazlı”) inşaatına başlandığında, Şirket yenilenmesi için tüm yasal ve düzenleyici gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, hükümet Şirketin maden ruhsatlarının rutin olarak yenilenmesini sağlayamadı. Geçtiğimiz Ekim ayında, Türk hükümeti Şirketin Ormancılık İzninin yenilenmesini reddetti. Şirket’e Çevresel Etki Değerlendirme onayı, Ormancılık İzni ve GSM (İşletme Açılış ve İşletme) izni dahil olmak üzere Kirazlı’yı inşa etmek için gerekli tüm izinler ile yakınlardaki Ağ Dağı ve Çamyurt Altın Madenleri için bazı önemli izinler alındı. Bu izinler, proje yerel toplulukların desteğini aldıktan ve çok yıllı kapsamlı bir çevresel inceleme ve topluluk danışma sürecini geçtikten sonra Türk hükümeti tarafından verildi.

Şirket, maden ruhsatlarının yenilenmesini güvence altına alma çabasında, Türk hükümeti ile işbirliği içinde çalışma girişiminde bulunmuş, Türk hükümeti ile Antlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini artırmış, anlaşmazlığı iyi niyetle müzakerelerle çözmeye çalışmış ve paydaşlar ve ev sahibi topluluklar arasında destek oluşturmak için önemli bir çaba. Türk hükümeti, Şirkete yenilememe nedeni veya lisanslarının yenilenmesi için bir zaman çizelgesi sunmamıştır.

Şirketin maden ruhsatlarının yenilenmemesi, Türkiye Cumhuriyeti’ne vergi ve diğer gelirler de dahil olmak üzere gelecekteki ekonomik faydalarda yarım milyar doların üzerinde kayıp ve Türkiye içinde binlerce istihdam ile sonuçlanacaktır. Kaybedilen iş fırsatlarına ek olarak, bu, topluluk projelerine devam eden yatırımların kesintiye uğraması yoluyla yerel nüfus üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacaktır.

“Alamos, yabancı yatırım ofisi aracılığıyla Türk hükümeti tarafından sıcak bir şekilde karşılanan 2010 yılında Türkiye’ye yatırım yapmaya başladı. Şirket tarafından 10 yıllık çabanın ve 250 milyon doların üzerinde yatırımın ardından, bir maden inşa etmek ve işletmek için gerekli tüm izinleri almamıza rağmen, Türkiye’de emsali olmayan bir şekilde 18 aydan fazla bir süredir kapatıldık. Şirket, sosyal ve çevresel en iyi uygulamalar konusunda Türkiye’de en yüksek standartta çalışmıştır. Bu çabaya rağmen, Türk hükümeti bize yardımın göründüğüne dair hiçbir işaret vermedi ve ödenmemiş lisansları yenilemek için bizimle işbirliği yapmayacaklar. Alamos Gold Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı John A. McCluskey, tahkim sürecinin Türk devletinden aradığımız angajmana yol açacağından ve bu çıkmaza adil bir çözüm getireceğinden umutluyuz ”dedi.

Alamos ve Bağlı Kuruluşları, John Terry ve eski Kanada Yüksek Mahkemesi Hon’u içeren bir ekiple Kanada’nın önde gelen hukuk firması Torys LLP tarafından temsil edilmektedir. Frank Iacobucci. Şirket ayrıca stratejik danışmanı John Baird, eski Kanada Dışişleri Bakanı ve Bennett Jones LLP Kıdemli Danışmanı tarafından destekleniyor.

İkili yatırım anlaşmaları, yatırımların korunmasına yardımcı olmak için ülkeler arasında yapılan anlaşmalardır. Antlaşma, Türkiye ile Hollanda arasında yatırım için yasal koruma sağlar. Bağlı Ortaklıklar, Şirketin Türk varlıklarına doğrudan sahiptir ve bunları kontrol etmektedir. Bağlı Ortaklıklar haklarını talep ediyor.