Avrupa Birliği Türkiye Suriye yardım Konferansı ’20 Mart’ta Brüksel’de

Avrupa Birliği, 20 Mart’ta Brüksel’de, 6 Şubat depremlerinin vurduğu Türkiye ve Suriye halklarını desteklemek için uluslararası bir bağış konferansı düzenleneceğini bildirdi.

Komisyon ve AB Konseyi İsveç Başkanlığı tarafından düzenlenen bu konferans, Türkiye ile ortaklaşa düzenlenecek.

Avrupa Birliği Başkanı Ursula von der Leyen, “Tüm ülkeleri ve kamu ve özel tüm bağışçıları, ölenlerin anısına ve hayatta kalanlar için birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunmaya davet ediyorum” dedi.

Ancak Komisyon, Rusya’nın bu etkinliğin dışında tutulacağını söyledi.

6 Şubat’ta Türkiye’nin güneydoğusunu ve komşu Suriye’yi vuran depremler toplamda 50.000’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Avrupa Birliği yaptığı duyuruda,6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremden etkilenen halklar için fon seferber etmek amacıyla 20 Mart’ta Brüksel’de uluslararası bir yardım konferansı düzenleneceğini duyurdu.

20 Mart’ta düzenlenecek olan yardım konferansında AB ve üye ülkeleri “önemli” yardım sözü vermeyi planlıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Dayanışmamız depremin ardından ilk saatlerden itibaren olduğu gibi güçlü bir şekilde devam edecek. Türkiye ve Suriye halkı uzun vadede yanlarında olduğumuzu bilmeli” dedi.

Açıklanan ‘Yardım Konferansı’nın metninde, AB’nin “uluslararası ortaklarına ve küresel bağışçılara, hasarın ölçeği ve büyüklüğü ile orantılı vaatlerde bulunarak dayanışma göstermeye davet ettiği” belirtiliyor.

Nihai olmayan raporlara göre, 7.8 büyüklüğündeki deprem ve ardından dokuz saat sonra 7.6 büyüklüğündeki bir başka deprem de, Türkiye’de yaklaşık 46.000 kişi hayatını kaybetti ve 105.000 kişi yaraladı. Yetkililere göre Suriye’de yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti.

Dünya Bankası, BM, AB ve Türk hükümeti tarafından yapılan özet bir hesaplamaya göre, yalnızca Türkiye’deki maddi hasar “100 milyar doları” (95 milyar avroyu) aşıyor.

Bağışçılar konferansı, Avrupa Komisyonu ve altı aylık AB Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten İsveç tarafından, Türk makamlarıyla koordineli olarak düzenleniyor.

Bağışçılar konferansı, AB Üye Devletlerine, komşu ve ortak ülkelere, Rusya hariç G20 üyelerine, Körfez İş birliği Konseyi’nin altı üye ülkesine, BM’ye, uluslararası kuruluşlara, insani yardım kuruluşlarına ve uluslararası ve Avrupa finans kuruluşlarına açık olacak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’nin 6 Şubat’taki yıkıcı depremlerden etkilenen bölgelerine önümüzdeki iki yıl içinde “1,5 milyar avroya kadar yatırım yapma” niyetini açıkladı.

Edacco Finans Kurulu Başkanı ve AB Finans Eksperi Erhan Yurdayüksel, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 20 Mart’ta AB Komisyonu tarafından düzenlenecek olan yardım konferansı ile ilgili görüşme yapmak üzere Türkiye’de değişik illerde ziyaretler gerçekleştirdi.

Yurdayüksel, bu ziyaretlerde, İzmir ve Eskişehir Valiliği, deprem bölgesinde bulunan (Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş 12 Şubat, Hatay belediyeleri) bazı Belediye yetkilileri, Ebso Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, MMO, MÜSİAD İzmir Şubesi yetkilileri ile bir araya geldi.

Edacco Finans Kurulu Başkanı ve AB Finans Eksperi Erhan Yurdayüksel yaptığı açıklamada, “Brüksel’de 20 Mart 2023 tarihinde yapılacak olan bağış konferansı ile ilgili Türkiye’de bir çok kurum ve kuruluşla görüşmeler de bulundum. Uluslararası alanda geniş bir çerçevede yapılması planlanan Bağış Konferansı için deprem bölgesinin ihtiyaçları hakkında her alanda farkındalık yaratılması gerektiğini düşünüyorum bu düşüncemi Türkiye’de ziyaret ettiğim kurum ve kuruluşlarla paylaştım.

AB tarafından bu güne kadar acil durum stoklarını seferber etmenin yanı sıra, her iki ülkede de depremden etkilenen insanlara hızlı bir şekilde insani yardımlar gönderildi.

Toplamda, Türkiye’deki halkın acil ihtiyaçlarına yanıt vermek için 12 milyon avroya yakın AB insani yardımı tahsis edilmiş ve Suriye’deki depremin acil sonuçlarına müdahale etmek amacıyla yaklaşık 10 milyon avro acilen harekete geçirilmiştir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanlığı sıfatıyla İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, felaketin ardından yaşanan yıkıcı olaylarla başa çıkmada uluslararası toplumdan desteği seferber etmeye yardımcı olmak için Bağışçılara Brüksel’de ev sahipliği yapacaklar. ‘Yardım Konferansı 20 Mart 2023’te gerçekleştirilecek. Bu konferans için edacco resmi sitesinden (www.edacco.org) link verilecek ve ‘Yardım Konferansı’ 20 Mart’ta BSİ:13:30 da canlı olarak yayınlanacak” dedi.

Yardım Konferansı’nın amacı, her iki ülkede de depremden etkilenenler için fon toplamak. Konferans, Türk makamlarıyla koordineli olarak düzenlenecek.

Konferans, yardım çabalarına katkıda bulunmak ve destek olmak isteyen tüm AB Üye Devletlerine, komşu ülkelere, BM’ye, uluslararası finans kuruluşlarına ve diğer ilgili paydaşlara açık olacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) şu anda bağışçıları yeniden inşa ve rehabilitasyon ihtiyaçları hakkında konferanstan önce bilgilendirmek için bir afet sonrası ihtiyaç değerlendirmesi hazırlıyor.

Yardım Konferansına, Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiser Olivér Várhelyi ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, ortaklaşa başkanlık edeceği bildirildi.

Edacco acil yardım birimi tarafından yapılan açıklamada; ” Edacco tarafından da bağışçılara deprem bölgesi ile ilgili yeniden inşa ve rehabilitasyon ihtiyaçları hakkında konferanstan önce bilgilendirmek amacıyla bir afet sonrası ihtiyaç değerlendirmesi hazırlığına katkıda bulunmak amacıyla çalışma yapıldı.

Ayrıca bugüne kadar AB tarafından deprem bölgelerine;

Türkiye’deki arama kurtarma operasyonlarına destek olmak için AB Sivil Koruma Mekanizması (UCPM) aracılığıyla 1.750 kurtarma görevlisi ve 111 arama köpeği gönderilmiştir.

Mekanizma aracılığıyla konuşlandırılan arama kurtarma ekipleri tarafından birçok hayat kurtarılmıştır. İsveç dahil, 20 AB Üye Devleti ve Karadağ, Türkiye’deki halka barınak ekipmanı, ısıtıcı, jeneratör, mobilya, tıbbi ekipman, hijyen setleri, gıda ve sıcak tutan giysiler dahil, milyonlarca ürün yardımında bulunmuştur.

Ayrıca Belçika, Fransa, İtalya, İspanya ve Arnavutluk sağlık ekipleri göndermiş ve Hollanda da Mekanizma aracılığıyla bir tıbbi tahliye uçağı sağlamıştır. Romanya’da bulunan rescEU rezerv stoklarından gönderilen 2 bin çadır ve 8.000 yatak ülkeye ulaşmış, İsveç’te bulunan stoklardan da 2.500 yatakla donatılmış 500 yardım-konut birimi gönderildiğini” belirtildi.

20 ve 21 Mart 2023 tarihlerinde Avrupa Komisyonu ve İsveç Konsey Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı, Avrupa İnsani Forumu ile art arda yapılacaktır. Forum, süratle artan insani ihtiyaçlar, değişen jeopolitik gerçekler ve daralan insani alan bağlamında gerçekleşecektir. Ayrıca Avrupalı aktörlere ve uluslararası topluma, insani yardım finansman açığı ve bağışçı tabanını genişletme ihtiyacı da dâhil olmak üzere, süregelen insani zorlukları tartışmak için bir platform sağlayacağı vurgulandı.