Avrupa Komisyonu: “Avrupa azınlıklarını ırkçılık ve ayrımcılığa karşı korumakla yükümlü”

Bugün Avrupa Roman Soykırım Anma Günü vesilesiyle (2 Ağustos), Avrupa Komisyonu yüzyıllardır Avrupa toplumlarının bir parçası olan Romanların etnik kökenlerine göre ayrımcılığa maruz kalmaya devam ettiklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu tarafından 2 Ağustos 1944’te Auschwitz-Birkenau’daki gaz odalarında öldürülen 4.000’den fazla Roman kadın,

çocuk ve yaşlı insanın anısına (02 Ağustos 2020) bugün,

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Değerler ve Şeffaflık için Başkan Yardımcısı Jourová ve Eşitlik Komiseri Dalli tarafından bir açıklama yayınlandı.

“İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi-Alman rejimi altındaki Roman soykırımını unutmadık.

Bugün, Holokost’un yüz binlerce Roman kurbanına saygıyla anıyoruz.

Nazi rejimi altında acı çeken herkesi kabul ve hatırlamanın ahlaki bir görev olduğunu düşünüyoruz: Bu insanlar arasında Romanlar vardı.
Zulümlerini hatırlamak, bugün hala devam eden ve sıklıkla göz ardı edilen zorluklarla başa çıkma ihtiyacını hatırlatıyor.

Avrupa, azınlıklarını ırkçılık ve ayrımcılığa karşı korumakla yükümlüdür.

Her şeyden önce, çeşitliliği Avrupa’yı güçlü ve esnek kılan harika bir hediye olarak teşvik etmeliyiz. ”

Açıklamada Komisyon ayrıca, 24 Mayıs’ta 94 yaşında, savaştan sağ kurtulan ve bu yıl vefat eden Fransız Roman topluluğunun tarihi bir figürü olan Raymond Gurême’in anısına saygı duyduğunu belirtti.

Gurême, son demecinde; savaştan sonra Fransa’da Romanlar için işler daha iyiye değişip değişmediği sorulduğunda,

“Hayır, tam tersine işler her zaman kötüye gidiyor.” Polis şiddetinin sadece Romanların değil herkesin başına gelebileceğini,

Ancak azınlık gruplarına mensup insanlar daha savunmasız. Bizi korumak ve suçla savaşmak için polise ihtiyacımız var – ancak polisler işlerini yasalar dahilinde ve haklı gösterilemeyecek şekilde aşırı güç kullanmadan düzgün yapmalılar. ” Demişti.

Geçen hafta vefat eden bir başka kurtulan Peter Höllenreiner, dünya ve Romanlar için bir mesaj bıraktı.

Savaştan sonra, Auschwitz’deki önkoluna dövmeli mahkum numarasını çıkardı. Ancak, birkaç yıl sonra, Romanların bugün karşı karşıya kaldığı ırkçılığa karşı bir protesto olarak eski haline getirmeye karar verdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’nın 500.000’den fazla Romanı ve Sinti Naziler ve işbirlikçileri tarafından öldürülmüş olsa da, bu hala bilinmemektedir.

Hayatta kalanlar yaşadıkları zulmün tanınması ve tazmin edilmesi için mücadele ettiler.

Modern Almanya tarihçisi Liverpool Üniversitesi’nden Profesör Eve Rosenhaft, Romanlara karşı yapılan soykırımı “unutulmuş Soykırım” olarak tanımlıyor.

Açık Toplum Roman Girişimleri Ofisi Direktörü Zeljko Jovanoviç, “Bugün acilen ihtiyaç duyduğumuz şey okulların ve üniversitelerin Roman soykırımını, Romanlara karşı ırkçılık ve faşizmin bir sonucu olarak nasıl olduğunu öğretmelerini sağlamak.” Dedi.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Avrupa Roman Taban Örgütleri Ağı (ERGO), Romanların AB’ye entegrasyonu için Eylem Planında dikkate alınması için Avrupa Komisyonu’na bir tavsiye listesi yayınladı.